Česko pošle Kurdům munici, zbaví se nepotřebných zásob

Příslušníci kurských jednotek pešmerga

Příslušníci kurských jednotek pešmerga Zdroj: U.S. Air Force

Vláda schválila dodávku munice pro kurdské milice, které bojují v Iráku proti islamistům. Kurdové by měli dostat miliony nábojů do útočných pušek Kalašnikov a kulometů, ruční granáty a náboje do pancéřovek. Munici za 41 milionů korun do Iráku dopraví americká armáda.

„Jde o výzbroj ze starších zásob, u které se v souvislosti s přezbrojováním na moderní výzbroj podle standardů NATO nepředpokládalo její využití. Naopak pro Kurdy, kteří žádají mezinárodní společenství zejména o ruční zbraně a munici sovětského původu, představuje dar významnou pomoc,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Podle něj dar nijak neovlivní bojeschopnost české armády.

Kurdové dostanou deset milionů nábojů do kalašnikovů, osm milionů kusů munice do kulometů, 5000 nábojů do pancéřovek a 5000 ručních granátů.

Náklad do Iráku přepraví USA. Více než 500 tun materiálu budou muset naložit do osmi velkokapacitních letounů. Česká armáda munici na své náklady přepraví ze svých skladů na některé z vybraných letišť. Stropnický řekl, že by se na tom mohlo podílet i Německo, kde mají Američané leteckou základnu Ramstein. Nejprve Kurdové dostanou munici do kulometů, kterou potřebují nejvíce. Veškerý materiál by měl být vyvezen do konce roku 2014.

Šance pro české firmy

„Schválená pomoc rovněž otevírá dveře českému obrannému průmyslu, který je připraven dodávat kurdským milicím další vojenský materiál. Předběžné konzultace mezi zástupci českých firem a kurdskou vládou již probíhají,“ sdělilo ministerstvo obrany. Podle Stropnického už na místě jednali například zástupci České zbrojovky.

Samotné české úřady zbraně Kurdům darovat nechtějí. Podle Stropnického by armáda některé nepotřebné nalezla, vyzbrojování kurdských milicí by se ale prý asi příliš nelíbilo vládě v Bagdádu. Kurdové se totiž dlouhodobě snaží o vytvoření vlastního státu, což centrální vláda sleduje s nelibostí. „Nemáme úplnou jistotu, jestli by se k nim ta technika dostala,“ poznamenal ministr s tím, že zbraně by Kurdům musely být poslány přes Bagdád.

Bagdád zásilky munice vítá, i když jsou pro Kurdy

Centrální vláda musí schválit i dodávku munice. Čeští diplomaté již irácké ministerstvo zahraničí v tomto smyslu oslovili. Irácký velvyslanec v Praze Husajn Mualla nedávno řekl, že irácká vláda podobné dodávky vítá, ať jsou určeny jakékoli straně bojující proti islamistům.

O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, export zbraní schválili také italští poslanci. Totéž nyní zvažují i Británie a Německo.

Berlín své konečné rozhodnutí zveřejní po nedělním jednání kancléřky Angely Merkelové s příslušnými ministry, uvedl mluvčí kabinetu Steffen Seibert. Podle něj je však už nyní zřejmé, že Německo Kurdům nějaké zbraně pošle.