Česko ratifikovalo mezinárodní smlouvu o obchodu se zbraněmi

ilustrační foto, cvičná střelba v České zbrojovce

ilustrační foto, cvičná střelba v České zbrojovce Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v New Yorku dokončil schvalování mezinárodní dohody o obchodu se zbraněmi (ATT). Smlouva, kterou loni přijalo Valné shromáždění OSN, tak po ratifikaci Českou republikou a dalšími zeměmi může v prosinci vstoupit v platnost. Uvedla to agentura Reuters. Jednotlivé státy jsou na jejím základě povinny kontrolovat mezinárodní transakce s některými druhy zbraní.

Zaorálek se zúčastnil slavnostního uložení ratifikačních listin v sídle OSN spolu se zástupci dalších šesti zemí, čímž počet států ratifikujících dohodu stoupl na 52. Dohoda regulující byznys, kterým každoročně proteče kolem 85 miliard dolarů (1,83 bilionu korun), tak podle OSN vstoupí v platnost na Štědrý den.

„Potřeba ATT je nad slunce jasnější. Smrtící zbraně si nadále nacházejí cestu do neodpovědných rukou. Bezskrupulózní prodejci zbraní porušují embarga OSN. Bezohlední vůdci míří své arzenály přímo na vlastní občany,“ komentovala dohodu šéfka programu odzbrojení OSN Angela Kaneová, která hovořila jménem generálního tajemníka Pan Ki-muna.

Pro Česko bude mít smlouva pozitivní dopad

Podle Zaorálka bude mít smlouva pro Česko pozitivní dopad a nijak se nedotkne českých pravidel o vývozu a prodeji zbrojařských výrobků. „Smlouva o obchodu se zbraněmi je pro Českou republiku výhodná, protože existuje řada zemí, které pro prodej žádná pravidla nemají a pro Českou republiku jakožto tradičního výrobce vojenského materiálu tím vzniká nekalá konkurence. Naše národní pravidla kontroly zbraní jsou již nyní přísnější, než tato dohoda vyžaduje,“ uvedl ministr v tiskovém prohlášení.

Pro dohodu loni hlasovalo více než 150 zemí, proti ní se vyslovily některé autoritativní režimy, jako je Severní Korea, Sýrie či Írán. Hlasování o smlouvě se nezúčastnili zástupci klíčových světových vývozců zbraní Číny a Ruska. Spojené státy sice smlouvu podepsaly, ale dosud ji neratifikovaly, neboť tomu brání mocná zbraňová lobby bez ohledu na to, že se vnitrostátního prodeje zbraní smlouva netýká.

Státy, které dohodu schválily, jsou na jejím základě povinny kontrolovat transakce zahrnující osm kategorií konvenčních zbraní, včetně ručních a lehkých zbraní. Kontrola se týká rovněž munice a zbraňových součástí. Mezi hlediska, která musí státy zvažovat při schvalování exportu zbraní, patří podle dohody zachování míru a bezpečnosti, závažné porušování lidských práv či organizovaný zločin.