Česko se chce podílet na společných nákupech vakcín v EU

Vakcíny, chřipka

Vakcíny, chřipka Zdroj: ctk

Celkem čtrnáct zemí EU včetně České republiky se dnes v Lucemburku dohodlo na společných nákupech pandemických vakcín a dalších souvisejících prostředků. Dohoda by měla přinést úspory a přistoupení k ní je dobrovolné. Jde o výstup z projektu, který Evropská komise zahájila v reakci na pandemii chřipky v letech 2009 a 2010.

Z jejího hodnocení tehdy vyplynulo, že slabým místem postupu členských zemí v boji s šířící se chřipkou typu H1N1 byla především nízká efektivita a nehospodárné zacházení s pandemickou vakcínou.

Například v Česku v roce 2010 informovalo ministerstvo zdravotnictví, že nákup odpovídajícího antivirotika stál 185 milionů korun, vakcíny 150 milionů korun a další pomocný materiál 658 tisíc korun.

Původní záměr Evropské komise se týkal jen možnosti společně nakupovat pandemické vakcíny, později byl ale rozšířen na možnost dohromady pořizovat veškerá lékařská protiopatření. Česká republika se rozhodla přistoupit loni v září, dnes podpis připojil náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta.

Podpis jako jistota

„Přistoupení k dohodě je pro Česko výhodné a díky ní budeme nakupovat vakcíny výrazně levněji. Zároveň nám v případě vypuknutí pandemie nebude hrozit jejich nedostatek,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Dnešním podpisem nevznikají České republice předem žádné finanční závazky. Dohoda zajišťuje možnost v budoucnu uzavírat rámcové smlouvy na společné zadání konkrétní zakázky, o které bude muset vždy rozhodnout vláda.

Vakcíny pomohou ochránit třetí svět