Česko vymění téměř polovinu velvyslanců. Ambasadorem na Slovensku se má stát Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policejní prezident Tomáš Tuhý. Zdroj: Foto ČTK

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Martin Stropnický
Martin Stropnický
Martin Stropnický
Černínský palác (sídlo ministerstva zahraničí)
7
Fotogalerie

Na jménech ambasadorů se musí dohodnout vláda s prezidentem Milošem Zemanem. Policejní šéf Tomáš Tuhý se má stát velvyslancem na Slovensku.

Po personálních změnách na ministerstvech a ve státních firmách se letos vláda Andreje Babiše chystá podle informací E15 vyměnit i přes čtyři desítky českých velvyslanců v zahraničí. Dohromady jich je 95, takže půjde o téměř polovinu z nich.

Oproti dosavadním vesměs politickým rošádám na úřadech je to většinou způsobeno vypršením obvykle čtyřletého služebního období ambasadorů. O tyto prestižní posty se licituje při skládání vlády a také na Hradě.

„Momentálně je obsazeno dohromady jedenadevadesát našich velvyslanectví, čtyři budou doplněna v dohledné době,“ sdělila Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Některá jména jsou už potvrzená. Například Martin Stropnický (ANO) by měl začít vést zastupitelský úřad v Izraeli. Jeho bývalý náměstek z ministerstva obrany Tomáš Kuchta se ujme ambasády v Bělehradu. V Jižní Koreji pak bude zastupovat Česko exministr dopravy Gustav Slamečka.

Kdy se uskuteční další střídání, odmítla Valentová prozradit. „Proces jmenování velvyslanců probíhá ve vyhrazeném režimu, a i s ohledem na diplomatické zvyklosti nekomentujeme žádné personálie,“ uvedla. „Z logiky věci tak nemůžeme upřesnit ani to, v jaké fázi procesu se jmenování jednotlivých kandidátů pro dané země nachází,“ dodala.

Nové velvyslance navrhuje vládě ministr zahraničí a po jejím souhlasu jsou kandidáti předloženi prezidentovi republiky, který je jmenuje. O adeptech se tedy licituje v koaliční sestavě a své požadavky klade i hlava státu - jako tomu bylo mimo jiné s dosazením Livie Klausové do čela ambasády v Bratislavě v roce 2013.

Klausovou, která skončila předminulý měsíc, má vystřídat policejní prezident Tomáš Tuhý. Jeho přesun už údajně schválil první kabinet Andreje Babišea. Oficiálně to však Tuhý ani mluvčí Úřadu vlády nepotvrdili.

Sledované jsou i mise při NATO a EU sídlící v Bruselu. V září uplyne šest let, co první z nich vede bývalý ministr obrany Jiří Šedivý, který podle diplomatických standardů už dva roky přesluhuje. Podobně je na tom Martin Povejšil, který je velvyslancem při EU od roku 2012.