Česko zablokuje návrh volit do europarlamentu od 16 let

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku Zdroj: ctk/ap

Česká republika se postaví proti unijním návrhům na změnu pravidel voleb do Evropského parlamentu, které mají mimo jiné obrátit pozornost k evropským politickým stranám a umožnit volbu europoslanců i šestnáctiletým. S vládou a poslanci se na tomto postoji tento týden shodli i senátoři. Česko má možnost navrhovanou reformu zablokovat při jednání Evropské rady.

Návrh počítá například s vytvořením společného evropského volebního obvodu, kde by kandidátku jednotlivých evropských politických stran vedl jejich adept na předsedu Evropské komise. Členské státy by podle návrhu měly podpořit prezentaci těchto stran v médiích, národní strany by měly prezentovat své začlenění do evropských stran.

Kandidátky by podle návrhu měly být sestavovány tak, aby na nich bylo vyrovnané zastoupení žen a mužů. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) tento návrh vyžaduje širší shodu, stejně jako zavedení volebního práva pro šestnáctileté podle rakouského vzoru.

Prošel jen společný termín

Poslanci z evropského výboru navrhované změny odmítli s výjimkou vymezení společného termínu pro konání eurovoleb a způsobu zveřejňování volebních výsledků. Evropské volby by se měly podle návrhu nadále konat v rozmezí od čtvrtka do neděle, přičemž skončit by musely v neděli v 21:00.

Předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) poznamenal, že změna volební procedury do Evropského parlamentu by byla dosti zásadním vstupu do základního institucionálního práva EU. „Byť si lze představit smysluplně postavenou novelizaci způsobu voleb do Evropského parlamentu, tak toto není zdařilý pokus,“ prohlásil.

Evropský parlament chce změnami mimo jiné zvýšit účast v eurovolbách, která je poměrně nízká. Navrhuje proto, aby bylo lidem umožněno hlasovat korespondenčně nebo elektronicky. Změny pravidel by podle europoslanců měly platit už pro nejbližší eurovolby v roce 2019.