Česko zažilo nejteplejší den roku. Teploty dosáhly 39,8 stupně

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Teploty v Česku dosáhly 39,8 stupně, které meteorologové naměřili v Řeži a Dobřichovicích u Prahy. Dnešek tak překonal páteční vedra, a stal se nejteplejším dnem roku. Uvedli to pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Česko teplotami překonalo i některé středomořské země. Na většině stanic měřících déle než 30 let padly rekordy, ale absolutní český rekord 40,4 stupně odolal.

Nejvyšší dnešní teplotu shodně zaznamenaly meteorologické stanice v Husinci-Řeži v okrese Praha-východ a Dobřichovicích na Praze-západ. Rtuť se dostala těsně pod čtyřicítku, na absolutní rekord z 20. srpna 2012 chybělo jen šest desetin stupně. „Na stanici Husinec-Řež byla v mezitermínu neoficiálně dosažena hodnota 40 stupňů. Stanice totiž standardně zaznamenává data po desetiminutových krocích, avšak měří kontinuálně,“ uvedl na svém webu ČHMÚ.

Nad 39 stupňů bylo ještě v Ústí nad Labem na stanici Vaňov, a to 39,1 stupně. Stanice, kde se měření provádí 65 let, tak překonala dosavadní srpnové i absolutní maximum 38,5 stupně z roku 1994. Nad 38 stupňů teploty v Česku vyskočily na 18 místech. Například na stanici Brandýs nad Labem - Stará Boleslav bylo naměřeno 38,9 stupně, stejně jako v Praze na Karlově, Doksanech na Litoměřicku a Neumětelech na Berounsku. Teplotní rekordy padly podle ČHMÚ na většině ze 140 meteorologických stanic, kde se měří již déle než 30 let.

Na stanici Husinec-Řež byla v mezitermínu neoficiálně dosažena hodnota 40 stupňů. Stanice totiž standardně zaznamenává data po desetiminutových krocích, avšak měří kontinuálně

Například na východě Čech byly překonány rekordy téměř na všech stanicích. V Hradci Králové dnešní teplota 37,5 stupně o čtyři desetiny překročila rekord z roku 1992. V Moravskoslezském kraji bylo nejtepleji s rovnými 37 stupni v Ostravě, kde ale rekord nepadl. V regionu byl překonán teplotní rekord třeba v Oticích u Opavy, kde teplota dosáhla 35,8 stupně, o 0,2 stupně více než činilo maximum z roku 1992.

Na jihu Čech dnes bylo nejtepleji v Táboře a ve Vráži u Písku, obě stanice naměřily 37,3 stupně. Stanice v Táboře také dotáhla své dosavadní absolutní denní maximum z 27. července 1983. V Olomouckém kraji byl dnes překonán teplotní rekord v Javorníku na Jesenicku, kde bylo naměřeno 38,2 stupně. Předchozí rekord z roku 2013 byl o stupeň nižší.

Horka budou pokračovat i v dalších dnech

Už noc na dnešek byla na třetině z celkem 243 meteorologických stanic v Česku tropická, tedy s teplotou 20 stupňů a více. Největší vedro bylo s 25,4 stupně v Seči na Chrudimsku, kdežto šumavská stanice Kvilda-Perla na Prachaticku naměřila pouhých 4,6 stupně.

Vedro bude i v neděli, ačkoli v Čechách teploty mírně klesnou. Na Moravě a ve Slezsku bude podle meteorologů až 37 stupňů a ve zbytku republiky budou teploty kolem 30 stupňů. Vysoké teploty pak přinese i příští týden, kdy bude rtuť v celé republice stoupat až ke 37 stupňům. V následujících týdnech bude ale podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ horní hranice nejvyšších teplot klesat na 30 stupňů, poté na 28 a na přelomu srpna a září na 27 stupňů.

Sucha a požáry

Minimálně v příštím týdnu budou také podle meteorologů trvat sucha a vysoké nebezpečí požárů. Hasiči se v posledních dnech potýkali s velkým množstvím lesních požárů, včetně několika velmi rozsáhlých. Zřejmě největší letošní lesní požár zasáhl v pondělí 100 hektarů lesa a pole u Olešné na Rakovnicku. V pátek na Rokycansku opět hořelo, tentokrát na ploše 20 hektarů mezi Dobřívem a Pavlovskem, a požár se dohašoval ještě dnes. V některých regionech byl proto vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů. Řada obcí se také potýká s nedostatkem vody, takže omezují používání vody z veřejných vodovodů nebo z vodních toků.

Kvůli vysokým teplotám a silnému slunečnímu záření v posledních dnech stoupla koncentrace přízemního ozonu v ovzduší, a ČHMÚ proto vyhlásil v několika regionech smogovou situaci. Protože horka budou pokračovat, zůstane smogová situace podle ústavu i v nejbližších dnech v platnosti. Nyní platí do odvolání v Praze a v Praze a Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Přízemní ozon způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu.