Česku hrozí, že přijde o program pro talentované děti

studenti

studenti Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Americká univerzita Johnse Hopkinse patří mezi první ligu – nejen kvůli tomu, jak učí, ale i díky tomu, nakolik dokáže podporovat talenty ještě v teenagerovském věku. Přestože jejím Center for Talented Youth (CTY) prošlo v Česku od roku 2011 na pět set studentů, hrozí mu konec. Ministerstvo školství o prestižní mezinárodní projekt nemá zájem. A sponzoři se zase bojí dávat peníze na programy, které fungují bez ministerského krytí.

„Pokud se do konce dubna nenajde spolufinancování, pak projektu hrozí, že úplně přijde o stipendijní programy. Navíc Česko ztrácí šanci na vytvoření středoevropské základny,“ říká Martin Herman z American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS), krajanské asociace, která dosud účast českých dětí v CTY hradila.

Kromě on-line kurzů, kde vyučují špičkoví badatelé a pedagogové, platila AFCSLS také pobyt nadaných dětí z Česka na letních táborech v USA, Irsku a Hongkongu. Bez krajanských dotací by přitom účast Čechů byla těžko myslitelná. Samotný letní kurz stojí 6200 dolarů a AFCSLS do nadaných českých gymnazistů investovala již kolem 750 tisíc dolarů.

Úspěch i mimo Prahu

Na nezájem škol a studentů si CTY přitom nemůže stěžovat. Do online kurzů je zapsáno téměř dvě stě dětí z 24 gymnázií. Nejen z Prahy, ale třeba také z Brna, Českých Budějovic nebo Žďáru nad Sázavou. Ministerstvo školství, které má na podporu mladých talentů svůj dotační program, ovšem aktivity českých krajanů v USA, kteří projekt univerzity Johnse Hopkinse do Česka přivezli, podpořit odmítlo. Přestože CTY dostalo loni příslib deseti milionů korun, s novou vládou přišla studená sprcha.

Ministr školství Dalibor Štys označil projekt CTY za „krajně nevhodný“. Je prý elitářský a komerční.

S tím ovšem Martin Herman nesouhlasí. „Zatím to vypadá tak, že ministerstvo školství podporuje především projekty, které bádají nad tím, jak podpořit talentovanou mládež. My nabízíme úspěšný program s jasnými výsledky, který funguje v jedenácti zemích,“ říká s tím, že zájem o vytvoření středoevropského hubu CTY mají třeba Maďaři.

Česku tak hrozí podobný debakl, jako v případě Středoevropské univerzity finančníka George Sorose. Tu její zakladatel po neshodách s českými politiky v roce 1996 přesunul do rodné Budapešti.