Česku se nedaří vyhošťovat migranty, v detencích je ale drží

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku Zdroj: ctk

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
15
Fotogalerie
Česko se snaží vracet uprchlíky nejen do ostatních států Evropské unie, ale i přímo do zemí jejich původu. Za prvních devět měsíců letošního roku tak cizinecká policie vydala 135 rozhodnutí o vyhoštění do Sýrie, 47 do Afghánistánu a 23 do Iráku. Realizovat se ale nepodařilo ani jedno. Migranti přitom tráví týdny v detenčních zařízeních. Podle právníků by tam ale vůbec neměli být.

„Jestliže je ze statistiky nebo jiných okolností zjevné, že k vyhoštění do určité země původu fakticky nedochází, není možné za účelem vyhoštění do takové země cizince zajistit,“ popsala Linda Janků z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Podle zkušeností právníků neziskových organizací ale takoví lidé v detencích drženi jsou. „V zařízení ve Vyšních Lhotách je několik Afghánců s vyhoštěním, najdou se tam také lidé z Iráku,“ uvedla právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům Hana Franková.

Po uplynutí maximální doby detence jsou propuštěni. Druhou možností je, že se dostanou k právníkovi. „Měli jsme teď několik úspěšných žádostí o propuštění z detence s tím, že policie uznala, že je pravděpodobné, že během stanovené doby zajištění nebude vyhoštění realizováno,“ dodala Franková.

Policie se ale brání, že může zajišťovat i ty migranty, u kterých je možné předpokládat, že k vyhoštění nedojde. „Osoby musí být zajištěny, aby mohla být zjištěna jejich totožnost,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Vyhoštění lze podle ní udělit do jakékoliv země, omezení může být jen v jeho realizaci. „V současné době nelze vyhošťovat pouze do Sýrie,“ uvedla Rendlová.