Český deficit veřejných financí letos poroste, očekává OECD

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: novak tomas/euro

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává v letošním roce mírný růst deficitu veřejných financí ČR na 0,5 hrubého domácího produktu (HDP). Příští rok by měl deficit klesnout na 0,4 procenta. Vyplývá to z aktuálního Hospodářského přehledu OECD, o kterém na dnešní tiskové konferenci informoval generální tajemník OECD Ángel Gurría.

Loni klesl deficit veřejných financí na nejnižší hodnotu 0,4 procenta HDP. Česko tak bylo v rámci Evropské unie mezi šesti nejlepšími zeměmi. EU požaduje deficit pod třemi procenty. Ministerstvo financí počítá v Konvergenčním programu letos s deficitem 0,6 procenta a příští rok s jeho poklesem na 0,5 procenta. Na této hodnotě by deficit měl podle odhadu úřadu setrvat i v letech 2018 a 2019. ČNB v aktuální prognóze očekává, že z letos odhadovaného deficitu 0,1 procenta by se měly veřejné finance dostat příští rok do přebytku 0,5 procenta.

K upevnění fiskální udržitelnosti by ve středním období pomohlo vytvoření takového fiskálního rámce, který by posílil obezřetný přístup k fiskální politice, jímž se Česká republika v minulosti vyznačovala

OECD zároveň doporučila kvůli udržitelnosti rozpočtové odpovědnosti zavést do praxe pravidla pro rozpočtovou odpovědnost a ustavit rozpočtovou radu. Návrh ústavního zákona a doprovodných zákonů k rozpočtové odpovědnosti přitom leží již více než rok v Poslanecké sněmovně. Takzvaná finanční ústava, tedy ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, má zavést hlavně omezení pro zadlužování státu. Politici nyní uvažují o tom, že by pravidla nemusela být schválena jako ústavní, tedy vyžadující podporu tří pětin poslanců.

„K upevnění fiskální udržitelnosti by ve středním období pomohlo vytvoření takového fiskálního rámce, který by posílil obezřetný přístup k fiskální politice, jímž se Česká republika v minulosti vyznačovala,“ uvádí zpráva.

Ta zároveň konstatuje, že stav veřejných financí ČR je dobrý. Ovšem zároveň upozorňuje, že porostou výdaje spojené se stárnutím populace, což si vyžádá reformy s dlouhodobým dopadem, zejména reformu penzijního systému. „Česká republika se může chlubit nízkou nerovností a mírou chudoby, měla by však věnovat pozornost podstatným problémům rovnosti žen a mužů,“ uvádí dále zpráva.

OECD doporučuje zvýšit produktivitu a zkvalitnit veřejné služby
Pro zvýšení životní úrovně Česka doporučila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšit produktivitu práce a poskytování veřejných služeb. Vyplývá to z aktuálního Hospodářského přehledu OECD, o kterém na dnešní tiskové konferenci informoval generální tajemník OECD Ángel Gurría. Také je podle organizace potřebné zlepšit kvalifikaci pracovníků, aby jim mohly růst mzdy.
OECD ve zprávě uvedla, že situace v ČR je podobná jako v řadě dalších zemí OECD, kde růst produktivity od krize zřetelně zaostává za trendem a brání tak rychlému růstu HDP.
Dalšího růstu produktivity je přitom podle OECD možné dosáhnout posílením konkurence na tuzemském trhu, vyšší mobilitou pracovní síly a lepším řízením firem. „Růstu úspěšných firem a zániku neproduktivních podniků zřejmě brání nízká mobilita a těžkopádná pravidla úpadku,“ uvádí zpráva. Konkurenceschopnost a produktivitu českých firem podle OECD zlepší také kvalitnější zacílení vládní podpory výzkumu a vývoje.
OECD tak doporučuje zvýšit daňovou podporu podnikových výdajů na vědu a výzkum, omezit možnost průtahů insolvenčního řízení, urychlit vytvoření fondů a programů pro podporu malých a středních podniků nebo sladit daňový systém u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů.