Českým trhem akvizic hýbaly nemovitosti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Loňský rok se v tuzemsku navzdory očekáváním rekorním na poli akvizic nestal. Naopak meziročně poklesl počet obchodů o osm procent. Nebýt obchodů s nemovitostmi. 
Největším loňským obchodem s účastí českého subjektu se podle žebříčku fúzí a akvizic poradenské E&Y stal nákup německé GSG Group firmou Materali patřící Radovanu Vítkovi.

S cenovkou téměř 1,7 miliardy dolarů (43 miliard korun) se zároveň stala i největším obchodem regionu střední a jihovýchodní Evropy. V Česku se loni uskutečnilo 221 transakcí. 
V první desítce velkých tuzemských obchodů se umístila hned dvě obchodní centra. Pražské Palladium za bezmála 700 milionů dolarů německá Union Investment Real Estate a pardubický AFI Palác za 104 milionů dolarů rakouská Atrium European Real Estate.

„Nemovitosti jsou již stabilní stálicí českého transakčního trhu. Zajímavé ale je, že v loňském roce výrazně rostl zájem o akvizice v dalších odvětvích, především o informační technologie, finanční služby a média,” říká Petr Kříž, výkonný ředitel společnosti EY pro fúze a akvizice v České republice. 
Právě média by měla být nadále zajímavým sektorem. “Přesuny na mediálním trhu z posledních dvou let určitě nekončí. Stále zůstávají některá média v zahraničních rukou a bude zajímavé sledovat jednotlivé strategie nejbohatších Čechů na tomto poli,“ dodává Kříž.


Globální trend posledních měsíců ukazuje, že pomalu klesá počet transakcí, naopak roste jejich hodnota. V Česku loni objem obchodů klesl o 2,4 procenta, zatímco jejich počet o osm. Podle průzkumu společnosti CMS v posledních letech na sebe prodávající berou menší rizika než v minulosti.

„Za posledních několik let jsme mohli z hlediska vývoje trhu sledovat trend přiklánějící se spíše na stranu prodávajících, v České republice se pak tento trend výrazně urychlil v posledních 12 měsících,” říká Helen Rodwell, vedoucí partnerka pražské kanceláře CMS.