Cesta do služeb státu vede přes testy

Šanony

Šanony Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Třicet náhodně vybraných otázek ze tří set předepsaných. Test znalostí právního rámce, fungování Evropské unie nebo boje proti korupci budou muset skládat lidé hlásící se do služeb státu anebo ti úředníci, kteří za sebou nemají tříletou praxi. Uspějí ti, kteří správně odpovědí alespoň na tři čtvrtiny otázek. Špatný výsledek, tak jako ve škole, bude možné napravit, druhý pokus se bude konat do měsíce.

Původně ovšem měla být vstupenka do státní správy ještě dražší. Skládat se měla i ústní zkouška, u které by adept odpovídal na dvě otázky. Pro každý obor by byla jiná. Zmírnění podmínek nyní navrhuje ústavně-právní výbor sněmovny.

Úřednickou zkoušku bude muset podle předběžných odhadů skládat zhruba patnáct tisíc úředníků, což je asi pětina nynějších zaměstnanců státu. Odhady jsou to ale opravdu přibližné. Stejně jako ty, které hovoří o nákladech na zavedení zákona o státní službě do praxe. Například zrušení možnosti snižovat platy úředníkům bez ohledu na odpracovaná léta by mohlo přijít zhruba na půl miliardy korun ročně, až na pět miliard korun za rok by přišlo zavedení 25procentního příplatku ke mzdě za státní službu.

Nejpodstatnější jsou ale platy, na které dnes ze státního rozpočtu plyne přes dvacet miliard. A o těch zatím úplně jasno není. Od ledna příštího roku by měly být zrušeny smluvní platy a zavedena možnost snižovat mzdy navzdory odpracovaným létům, odměny se mají omezit nejvýše na čtvrtinu ročního příjmu. Teprve do dvou let má však být vypracován úplně nový systém odměňování státních zaměstnanců.