Čeští studenti vyrobili mlžnou komoru. Na zakázku pro CERN

Čeští studenti se svou mlžnou komorou

Čeští studenti se svou mlžnou komorou

Unikátní zařízení, které dokáže zobrazovat neviditelnou radioaktivitu, takzvanou mlžnou komoru, vyrobila trojice českých studentů. Zařízení si u žáků ČVUT a VŠE objednala Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).

Studenti Ondřej Zbytek, Valery Mezentsev a Ondřej Svoboda první prototyp přístroje vytvořili už jako studenti gymnázia. Jejich zařízení však bylo natolik zajímavé, že se o jejich projektu Nebulo dozvěděl tehdejší generální ředitel CERNu Rolf-Dieter Heuer. Ten si u nich na zakázku přístroj také objednal.

Podívejte se na představení mlžné komory projektu Nebulo

Mlžná komora, kterou nakonec studenti do CERNu dodali, je světovým unikátem. Díky pokročilým technologiím dokáže zařízení radioaktivní děje zobrazovat v nebývalém kontrastu a ostrosti. Zároveň je jejich mlžná komora jako první na světě vybavena robotickým systémem vkládání radioaktivních zářičů. Díky tomu mohou vědci sledovat i umělou radioaktivitu. Poločas rozpadu jednotlivých prvků v zařízení ilustruje malé množství radioaktivního radonu.

Mlžnou komoru je nyní možné spatřit na výstavě Mikrokosmos v Ženevě. „V úplných začátcích nikdo nevěřil, že můžeme uspět. Před pár dny jsme se ale stali nejmladšími partnery CERNu, kteří mu takto komplexní zařízení dodali,“ řekl u příležitosti představení zařízení hlavní inovátor startupu Nebulo, Ondřej Zbytek. „Náš příběh ukazuje, že když člověk nehledá výmluvy a jde vytrvale za svým snem, může dosáhnout něčeho neuvěřitelného,“ dodává student elektrotechnické fakulty ČVUT.