Chabé investice brzdí oživení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

V Česku se ve druhém čtvrtletí letošního roku proinvestovalo nejméně peněz za dobu trvání globální hospodářské recese. Vyplývá to z posledních dat Českého statistického úřadu o vývoji domácí ekonomiky. Kvartální investice meziročně klesly poosmé v řadě. Ze svého maxima na počátku roku 2008 domácí investiční aktivita propadla o takřka 23 procent, a výrazně tak brzdí české oživení.

„Firmy zůstávají s ohledem na křehký růst poptávky opatrné, negativně se vyvíjejí i investice do budov a bytů,“ uvádí Petr Dufek z ČSOB. Zatímco ještě loni české firmy předpokládaly, že pokles poptávky bude mít dočasný charakter, letos jim trpělivost došla. „Silně klesat začaly investice do strojního vybavení. Kdyby trend setrval, podkopal by českou konkurenceschopnost,“ uvádí Pavel Sobíšek z UniCredit. Ke kvartálnímu růstu o 0,6 procenta Česko dotlačila poptávka ze zahraničí, a to především z Německa. „Recese by neskončila, kdyby tomu nepomohl zahraniční obchod, jehož kladný příspěvek převážil nad negativním vlivem slábnoucích složek domácí poptávky,“ uvádí David Marek z Patria Finance.

Vývoj investicVývoj investic | CSU

Dech došel ve druhém kvartálu spotřebitelům. Zejména kvůli stagnujícím mzdám a nejisté budoucnosti utratili v obchodech ve srovnání s prvním čtvrtletím o 1,8 miliardy méně. Přisadil si i stát. Fiskální politika působila v uplynulých dvou letech spíše proti růstu a druhé čtvrtletí tento trend nijak nezměnilo. Výdaje vládních institucí totiž oproti předchozímu kvartálu poklesly o více než 1,3 miliardy korun. „Negativně působily zejména úspory na infrastrukturních projektech,“ uvádí Pavel Sobíšek.

Ačkoli se Česko formálně vymanilo z nejhoršího, pachuť recese neopustí domácí ekonomiku zřejmě ještě pár let. „K dosažení předkrizové úrovně dojde patrně až v roce 2015,“ dodává Marek.