Chládek hasí problém s nekvalifikovanými učiteli, do toho hrozí zavření stovek škol

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

Co se učiteli bez diplomu? Ministr školství Marcel Chládek se hrozbu, že zhruba sedm tisíc učitelů by kvůli nedostatečné kvalifikaci muselo odejít ze školství, bude snažit odvrátit pěticí opatření a novelou zákona o pedagogických pracovnících. Další problém ale zůstal. Celkem 616 škol má totiž v Česku více než polovinu nekvalifikovaných učitelů a ty nejsou schopny od ledna zajišťovat výuku. Chládek proto hned příští týden vyrazí do terénu.

Jak ministr školství po jednání s děkany pedagogických fakult a školskými odbory oznámil, výjimku z požadavků na kvalifikaci, která podle zákona začne platit od 1. ledna 2015, budou mít učitelé starší 55 let s více než 20letou praxí, rodilí mluvčí a učitelé odborných předmětů s maximálně polovičním úvazkem.

Dalším opatřením je, že fakulty vypíšou mimořádné studijní programy, aby si ostatní učitelé bez kvalifikace mohli začít doplňovat vzdělání ještě letos. Učitelů bez kvalifikace je dohromady 17 tisíc z celkem asi 130 tisíc pedagogů.

Část jich už ale studuje (6200) či plánuje studium (3900) zahájit. I tak by ale podle zákona ke konci roku muselo kvůli nedostatečné kvalifikaci odejít ze školství sem tisíc vyučujících.

Ti by si tak mohli ještě studium rozmyslet. Vysoké školy tak budou muset absorbovat tisíce dalších studentů. „Bude to spojeno s navýšením finančních prostředků, které bude muset ministerstvo školství vyčlenit,“ uvedl Chládek. Předběžně se počítá s částkou kolem 21 milionů korun.

Odbory žádají vyšší platy

S navrženým řešením souhlasí pedagogické fakulty i školské odbory. Předseda školských odborářů František Dobšík nicméně upozornil, že kdyby měli pedagogové vyšší plat, měli by i vyšší motivaci doplňovat si vzdělání. „Od příštího roku dojde k navýšení rozpočtu na platy učitelů o 1,5 miliardy. Zároveň chci navýšit platy nepedagogů o víc jak dvě procenta,“ slíbil Chládek.

Po odečtení těch, kteří budou mít výjimku, Chládek předpokládá, že počet kantorů bez potřebné kvalifikace klesne zhruba na tři tisíce. Učitel, na něhož se bude vztahovat výjimka, musí ale počítat s tím, že pokud bude mít ředitel k dispozici učitele kvalifikovaného, může mu dát přednost. Rozhodnutí bude na řediteli. Novinky chce Chládek upravit novelou zákona, jejíž návrh vládě předloží v dubnu.

Zároveň upozornil na další problém, že podle zjištění ministerstva je v republice 616 škol, kde je více než 50procentní nekvalifikovanost učitelů. Tyto jednotlivé případy bude řešit pracovní skupina složená ze zástupců zřizovatele či České školní inspekce. Pracovat začne hned příští týden. Podle Chládka totiž tyto školy nebudou od ledna schopny zabezpečovat v daném stavu výuku. V Česku je podle MŠMT čtyři tisíce základních a 1300 středních škol.

Mezi nejohroženější patří severočeské okresy (Karlovy Vary, Cheb, Teplice, Liberec), problém může být někde i ve středních Čechách (Praha- západ, Kladno).

Nezaměstnaní učitelé nepomohou

Problém nepomohou vyřešit ani nezaměstnaní učitelé. Ačkoliv jich je na úřadech práce zhruba šest tisíc, nelze je zdaleka všechny využít k náhradě nekvalifikovaných učitelů. Jednak se část nezaměstnaných kantorů do školství už nechce vrátit, často také mají jinou aprobaci, než by byla na školách potřeba.

Chládek současně uvedl, že do chystaného návrhu rozpočtu pro příští už prosadil navýšení částky na platy pedagogů o 1,5 miliardy korun. Podle MŠMT totiž důvode, proč si učitelé nechtěli dodělávat kvalifikaci je nízká prestiž, ocenění a statut učitelského povolání.

Pro potřeby státní správy také vznikne nový registr učitelů, který bude evidovat nejen jejich počty, ale i aprobace. „Uvedená situace už se nesmí opakovat, nikdo tady dosud nevěděl, kolik a jakých pedagogů v Česku je,“ postěžoval si Chládek.

S pedagogickými fakultami se pak ministr dohodl, že učitele by měly vzdělávat podle potřeb a požadavků z praxe.