Chmurné vyhlídky na trhu práce - firmy budou spíše propouštět

ilustrační foto

ilustrační foto

Mnohé české firmy se na začátku příštího roku chystají propouštět. Snižovat počet zaměstnanců se v prvním čtvrtletí příštího roku chystá devět procent firem, nabírat jen pět procent. Zjistila to pracovní agentura Manpower, která oslovila 750 zaměstnavatelů působících v Česku.

Nejvíce zaměstnanců se v prvním kvartálu příštího roku zbaví podniky ve zpracovatelském průmyslu, který je pro exportně orientované Česko zásadní. V tomto odvětví, kam spadá například hutnictví, strojírenství, chemický nebo textilní průmysl, se chystá propouštět 8 procent firem. Oproti minulému kvartálu je to pokles o 18 procent.

Nabírat se chystají jen firmy podnikající v zemědělství (12 procent z nich), což ovšem souvisí s každoroční přípravou na jaro. Čeští zaměstnavatelé v tomto průzkumu odpovídali na dotaz: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí?“

Propouštět chce devět procent firem, nabírat pět procent, vyčkávat 85 procent – z toho vychází čistý negativní index trhu práce minus čtyři procenta. „To číslo je mnohem pesimističtější, než jsme předpokládali,“ komentovala výsledky generální ředitelka Manpower ČR Jaroslava Rezlerová. V porovnání s předchozím čtvrtletím je index o pět procent nižší.

Česko mezi pesimisty

V globálním srovnání patří Česko s minus čtyřmi procenty mezi pesimisty. Masově nabírat pracovní síly se naopak chystají firmy v Indii (41 procent firem), Brazílii (33), Panamě (24) nebo na Tchaj-wanu (23). Pozitivní očekávání má i Čína – přijímat tu chce 17 procent firem. Pozitivní je i Německo, do kterého míří velká část českého exportu – má index +14 procent.

Nejhůře dopadly státy postižené dluhovou krizí: Řecko (-18), Itálie (-8), Irsko (-5) a Španělsko (-8), ke kterým se nově přidalo Maďarsko (-14).

manpower malymanpower maly | manpower

Porovnání dle odvětví v rámci ČR