Chovanec chce nabrat čtyři tisíce policistů, Babišovi se ale nelíbí náklady

Policista

Policista Zdroj: ctk

Vláda dnes přerušila debatu o policejní koncepci, podle které se řady české policie mají rozšířit o čtyři tisíce lidí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) novinářům během zasedání kabinetu řekl, že výhrady má ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to mimo jiné kvůli nákladům, které mají dosáhnout až 8,3 miliardy. Počet policistů v Česku by po náborech měl přesáhnout 44 tisíc.

Peníze mají jít také do platů a vybavení nových členů. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes žádný z ministrů potřebu přijmout nové policisty nezpochybnil. Vláda nicméně rozhodne až po diskusi o rozpočtovém výhledu, zřejmě v dubnu.

„Dnes ráno pan vicepremiér Babiš avizoval, že ještě chce debatovat o financování, které de facto překračuje volební mandát této vlády. Já si ale myslím, že je třeba plánovat a není možné se zastavit na takovémto malicherném důvodu, doufám, že se někam výrazně posuneme,“ řekl Chovanec.

Debata ministrů, které se zúčastnil také policejní prezident Tomáš Tuhý, se pak protáhla a skončila odložením koncepce. Sobotka zdůraznil, že počet policistů podle plánu naroste k číslu, které sbor měl v roce 2006. Babiš potvrdil, že o nároku ministerstva chce jednat, a to během března, kdy se bude dohadovat i s ostatními resorty. Rozpočtový výhled by kabinet měl schvalovat v dubnu.

Problematické schvalování

Způsob schvalování koncepce dnes zkritizovali členové sněmovního bezpečnostního výboru. Chovancův spolustraník Václav Klučka (ČSSD) poukázal na to, že ministr materiál výboru nepředložil k projednání a ti se k němu tak nemohli vyjádřit, jak je zvykem například v branném výboru.

Ke kritice se přidali i další poslanci. Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) řekl, že o neprojednání ve výboru bude informovat Babiše a šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Pokud podle něj vláda dokument schválí a výbor k němu bude mít výhrady, „boj se svede jinde“.

Jeden z deseti

Chovanec také novinářům řekl, že případný nábor nebude jednoduchý, protože fyzickými testy a psychotesty projde jen jeden z deseti uchazečů. „Pokud stát chce mít bezpečnost, musí si jí zaplatit. V minulosti tu byla tendence oslabovat policii, armádu, tajné služby, tato vláda od samého začátku svého mandátu tyto služby a složky posiluje,“ řekl.

Nejvíc nových členů by měly získat pořádková a kriminální policie. Podle koncepce by jich mělo být celkem 2410. U pořádkové policie je problém s nedostatkem lidí. Na začátku letošního roku mělo 28 procent z 521 obvodních oddělení méně než 15 policistů, což znamená, že tato oddělení nemohou zajistit nonstop provoz.

„Jeví se nezbytně nutné přijmout taková opatření, aby dojezdový čas od oznámení do příjezdu hlídky prvotního zásahu na místo události byl v průměru do deseti minut na celém území České republiky,“ uvádí materiál.

Koncepce počítá také s tím, že na každém územním odboru policie vzniknou alespoň dvě prvosledové hlídky, které budou vyjíždět k nebezpečným situacím. Tyto hlídky budou také speciálně vybaveny pro nebezpečné situace. K dispozici by měly mít balistické vesty, helmy a šíty nebo dlouhé zbraně.

Požadavek na posílení sboru vychází dle policejního prezidenta Tuhého z aktuální bezpečnostní situace. „To, že policie rok 2015 zvládla a dovedu si představit, že na jedničku, neznamená, že tyto potřeby tady nejsou,“ řekl Tuhý s tím, že je nutné reagovat na bezpečnostní trendy v Evropě i České republice.

Kvůli současné migrační krizi se počítá s posílením cizinecké policie, která by v příštích pěti letech měla přijmout 740 nových členů. Většina nových policistů by se měla zaměřit na kontroly cizinců ve vnitrozemí a na prověrky žadatelů o azyl. Část by měla působit v detenčních zařízeních pro cizince.

Krizový plán

Podle dokumentu cizinecká policie potřebuje posily i kvůli případnému zavedení kontrol na hranicích, se kterým počítá speciální krizový plán. „Tento plán počítá se silami 3655 policistů, 1513 vojáků a náklady ve výši 221,5 milionu korun na časové období 30 dnů,“ stojí v koncepci.

Rozvojový dokument počítá i s přijetím dopravních policistů, kterých by mělo přibýt 430. Díky tomu by mohla vznikat třeba nová dálniční oddělení. Posily by měly získat třeba protidrogové nebo protiteroristické jednotky. Policie by chtěla získat i specialisty, kteří se budou zabývat mezinárodní spoluprací.

Nové posily má získat i letecká služba, která podle dokumentu potřebuje také dva velkokapacitní vrtulníky pro přepravu 20 lidí. Teď takový stroj policie nemá. V budoucnosti by piloti mohli být kromě Brna a Prahy také v Českých Budějovicích a Ostravě. Kromě celostátních útvarů se rozmístění posil plánuje i v jednotlivých krajích.