Chovanec: Olomoucký hejtman by měl odstoupit. Rozbořil to odmítá

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: e15/anna vackova

Pokud je obviněn aktivní politik, měl by funkci opustit, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci na kauzu Vidkun. V ní detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) po dvoudenním zásahu kvůli údajné korupci obvinili čtyři lidi. Mezi nimi je i sociálnědemokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, jako jediný je stíhán na svobodě. Ten však rezignovat nehodlá. S obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění

„Tato kauza nemá v historii Olomouckého kraje svým rozsahem obdoby,“ uvedl Rozbořil, který tvrdí, že nikdy od nikoho nepožadoval informace nad rámec kompetencí hejtmana. „Informace, které by se mohly charakterizovat jako nestandardní, jsem nikdy nepožadoval a žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě,“ zdůraznil hejtman.

Chovanec očekával, že olomoucký hejtman ještě dnes oznámí rezignaci. Zároveň si nemyslí, že by byl hlavní postavou údajné trestné činnosti. „Mrzí mě, že jsou tam policisté. Na druhou stranu jsem rád, že policie umí označovat lidi, kteří pravděpodobně porušují zákon a umí se s nimi rozloučit,“ řekl Chovanec.

Podle něj až další vyšetřování ukáže, o jak velký problém šlo a jak byly prorostlé údajné klientelistické vazby mezi podezřelými. Ministr zároveň nevyloučil to, že se okruh obviněných ještě rozšíří.

Podle ministra kauza rok před krajskými volbami poškozuje sociální demokracii a neprospívá ani policii

Obviněni byli vedle Rozbořila náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, stíhaný je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý.

„Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplácení,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Podle ministra kauza rok před krajskými volbami poškozuje sociální demokracii a neprospívá ani policii. „Na druhou stranu je jasné, že nové vedení v čele s Tomášem Tuhým se nebojí sáhnout do vlastních řad. Myslím, že i to je dobrá zpráva, že se policie mění,“ řekl Chovanec.

Babiš: Olomouckou kauzou by se měla zabývat bezpečnostní rada

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen, že by se olomouckou korupční kauzou měla zabývat bezpečnostní rada státu. Premiér Bohuslav Sobotka ale už ve středu v Bruselu novinářům oznámil, že se kvůli této věci nechystá radu svolávat.

„Vyslovil jsem myšlenku, že by asi bezpečnostní rada státu měla zasedat. Měli by nám vysvětlit, co se stalo. Nevím ale, jestli to mám v kompetenci,“ řekl Babiš. Dodal, že mu chybí informace, o všem se dovídá z médií. „Byl jsem překvapen, jak vysoce postavení lidé od policie byli vyšetřováni. To není dobrá zpráva,“ řekl.

Babiše také zajímá, proč případ neřeší Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Jaký je úkol GIBS? Proč to řeší protimafiánský útvar a ne GIBS? Je to nezvyklá situace,“ míní vicepremiér. Předpokládá, že se bližší informace dozví v pondělí na zasedání vlády.

Premiér Sobotka si nemyslí, že by rada měla být svolávána v reakci na každou akci policie nebo státního zastupitelství. „Já nemám žádné zprávy z bezpečnostních služeb, které by opravňovaly takový postup z hlediska svolání bezpečnostní rady státu čili já se nechystám svolávat v této věci bezpečnostní radu státu,“ řekl Sobotka.

Babiš by byl pro svolání bezpečnostní rady i v souvislosti s korupční kauzou, která se dotýká České pošty. Tou se bezpečnostní rada státu zabývala. „Tehdy jsme řešili malicherný problém ve srovnání s tím, co nyní čteme v médiích,“ uvedl Babiš.

Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalováni, prohlásil Langer a sám uvízl v síti