Chybějící peníze z Bruselu mohou v Česku zdražit vodu

Evropská komise Česku odmítla proplatit zhruba deset miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod. Uvedl to server iDnes.cz s tím, že se jí nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Bez příspěvků by prý voda mohla v některých regionech podražit až o třetinu. Komise ale popřela, že by příspěvek zamítla. Podle ní problém souvisí s tím, že projektů bylo moc. Ministerstvo životního prostředí komplikace připouští, s Bruselem chce ale dál jednat.

„Pravdou je, že tu existuje 44 problematických vodohospodářských projektů, které nesplňují kritéria a požadavky Evropské komise,“ uvedl první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek pro Českou televizi. Komisi se podle něj nelíbí nepřiměřená délka smluv, v některých pak není jasně vymezen způsob kontroly plnění a povinností, případně sankcí a ne všude prý byly smlouvy uzavřeny transparentně.

Podle mluvčího Evropské komise je problémem zřejmě i v tom, že bylo odevzdáno příliš projektů. „Takže je složité platit za každý projekt,“ podotkl Ton van Lierop. „Nemůžeme platit za více projektů, než jaké jsou finanční možnosti. Nemůžeme jít nad rozpočet,“ dodal.

Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Františka Baráka by chybějící peníze z dotací mohly v některých případech vést ke zdražení vody až o třetinu. Vodu přitom příští rok už citelně podraží vyšší daň z přidané hodnoty, která vzroste z deseti na 14 procent.

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy ale není pravda, že případné problémy s financováním modernizace vodohospodářské infrastruktury povedou k plošnému zdražení vodného a stočného, v některých lokalitách by ale vzrůst mohly.

„Existuje reálné riziko, že města a obce budou projekty realizovat vlastní cestou nebo ve spolupráci se stávajícím soukromým partnerem. Může jít o formu půjčky nebo vlastní dotace. Potom však cenu za projekt přenesou na drobné spotřebitele,“ uvedlo ministerstvo.

Dvě třetiny z deseti miliard korun podle Chalupy připadají na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Mezi problematickými projekty jsou však i modernizace vodohospodářské infrastruktury v malých obcích, které na podobné projekty mají malé rozpočty. Ze 44 problematických projektů lze podle Chalupy teoreticky vyřešit zhruba 15. „U ostatních je situace složitá,“ dodal.

Ministerstvo životního prostředí teď chce o každém projektu individuálně. „Peníze nepropadnou, ale v tom nejhorším případě hrozí, že těchto 35 žadatelů nedostane tuto dotaci a my začátkem roku budeme moci vypsat jiné výzvy,“ řekl náměstek Kulíšek.