Cifršpioni loni zabavili tři miliardy, včetně peněz „lidumila“ Honzy Pospíšila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Celkem tři miliardy korun loni zajistil Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, který odhaluje praní špinavých peněz. O rok dříve zabavil jednu miliardu. Útvar mimo jiné řešil i kuriózní případ „Honzy Pospíšila“, který lidem sliboval, že zdvojnásobí jejich peníze. Z důvěřivců se mu podařilo vylákat přes 2,5 milionu korun.

Z výroční zprávy útvaru vyplývá, že loni pokračoval trend, kdy rostl podíl případů daňové trestné činnosti především u daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně. „V rámci analytického oddělení FAÚ byla z těchto důvodů zřízena specializovaná skupina pro šetření daňové trestné činnosti,“ uvádí zpráva.

FAÚ byl aktivnější nejen podle zabavené částky, ale i z hlediska počtu trestních oznámení, když jich loni podal 547, což je o 118 víc než v roce 2012. Zároveň vzrostlo i množství oznámení o podezřelých obchodech a transakcích o 530 na 2721.

Statistiky činnosti FAÚ v roce 2013
2013 2012 2011 2010
Zajištěné peníze (mil. Kč) 3004 1006 808 287
Podaná trestná oznámení 547 429 256 296
Přijatá oznámení o podezřelém obchodu 2721 2191 1970 1887

Zdroj: Zpráva o činnosti Finančního analytického útvaru - rok 2013

Útvar loni vyšetřoval i jeden kuriózní případ osoby, která na internetu vystupovala jako Honza Pospíšil a veřejně prezentovala nabídku, že každému, kdo zašle na její účty, vedené v několika bankách, až tisíc korun, vrátí obratem dvojnásobek. Šlo ale o falešné jméno a konta byla založena podle padělaných dokladů.

„Zjištěné skutečnosti odhalily pouze chuť neznámé osoby pomoci finančně jenom sobě. V poměrně krátké době se na účtech sešlo přibližně 2,6 milionu Kč. Ze strany FAÚ byly učiněny patřičné kroky k ukončení činnosti „lidumila“ Honzy Pospíšila včetně zajištění prostředků a podání trestního oznámení,“ upřesnila zpráva.

Jako jednu z největších kauz, kterou se FAÚ loni zabýval, je případ nestandardních finančních toků plynoucích z úvěrů poskytnutých spořitelním družstvem. Šlo o Metropolitní spořitelní družstvo, které poslal do konkurzu loni v prosinci Městský soud v Praze. Česká národní banka už před tím odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna.

Nový šéf
Novým ředitelem Finančního analytického útvaru ministerstva financí se v únoru stal Libor Kazda (44). Jeho předchůdce Milan Cícer z rodinných důvodů požádal o přeřazení na českobudějovické územní pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Finanční analytický útvar je také součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je také koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí.

Stěžejní část agendy FAÚ v rámci mezinárodních sankcí tvořila loni omezující opatření zejména proti Íránu, KLDR, Sýrii, ale také, byť v omezenější míře, proti ostatním teritoriím, nejčastěji proti Bělorusku.