ČNB opět nechala sazby i intervenční režim beze změny

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Eduard Erben

Bankovní rada České národní banky neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016. Vyplývá to z prezentace guvernéra ČNB Miroslava Singera pro novináře po dnešním jednání rady. Prodloužení režimu intervencí minimálně do roku 2016 deklarovala rada již na konci července. Devizové intervence ČNB zahájila loni v listopadu s cílem zabránit deflaci.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera protiinflační. To podle něj znamená, že stoupla potřeba pozdějšího ukončení režimu devizových intervencí, než předpokládá prognóza. Podle prognózy devizové intervence potrvají do třetího čtvrtletí 2015.

Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, patří nižší hospodářský růst, utlumenější cenový vývoj v eurozóně a nižší světové ceny potravin a ropy. Opačně, tedy ve prospěch růstu cen, by mohly působit údaje z domácí ekonomiky. K vlivu ukrajinského konfliktu na tuzemskou ekonomiku Singer uvedl, že jsou na „makroekonomické úrovni nevýznamné.“

V souladu s ECB

Bankovní rada se případným dopadům více zabývala na zasedání na konci července. „Ta situace se nijak nezměnila,“ uvedl guvernér. Zároveň podle něj současným korkům ČNB i poptávce po českém zboží v zahraničí přispívají poslední kroky Evropské centrální banky. Ta minulý týden poskytla komerčním bankám první část levných čtyřletých půjček, které jsou klíčovou součástí nových opatření ECB k podpoře hospodářského růstu a odvrácení deflace.

Bankovní rada České národní banky opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla v pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.