ČNB těží z dluhopisové mánie, přilepšila si o šest miliard

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Dluhopisová horečka napříč Evropou se už stačila odrazit i v účetních knihách České národní banky (ČNB). Centrální banka jako největší bondový investor v Česku vytěžila jen během ledna z prudce rostoucích cen státních dluhopisů bezmála šest miliard korun. Právě o tolik v závěru měsíce přecenila své portfolio čítající dluhopisy v bezmála bilionové hodnotě. Zhodnotila tak své devizové rezervy získané mimo jiné i intervencí proti koruně na sklonku roku 2013.

„Oceňovací rozdíly jsou způsobeny přeceněním realizovatelných dluhopisů na aktuální reálnou hodnotu a vychází z aktuálního vývoje cen dluhopisů na trzích,“ uvádí mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková. Dodává, že jelikož banka bondy dále drží, její hospodaření zatím růst hodnoty dluhopisů neovlivňuje.

Prudké zhodnocování dluhopisů započalo už během listopadu loňského roku. Od října se tak jejich hodnota v portfoliu ČNB zvýšila o bezmála sedm miliard.

„Vzhledem k vývoji lednových cen dluhopisů, kdy pod vlivem oznámených nákupů Evropské centrální banky došlo k jejich dalšímu růstu, se dalo zhodnocení dluhopisového portfolia ČNB očekávat,“ uvádí Martin Lobotka z Consequ.

Vývoj hodnoty dluhopisového portfolia v majetku ČNBVývoj hodnoty dluhopisového portfolia v majetku ČNB | E15

Dluhopisy jsou v posledních měsících jedním z nejrychleji rostoucích investičních aktiv. Dlouhodobé spekulace o chystaném spuštění takzvaného kvantitativního uvolňování ECB na jedné straně stlačily výnosy dluhopisů, na straně druhé masivně zvýšily jejich ceny. Dluhopisové indexy agentury Bloomberg hovoří například o tom, že britské bondy za pouhý měsíc podražily o pět procent, italské a portugalské dluhopisy o tři procenta, kolem dvou procent pak přidaly i bondy španělské nebo nizozemské vlády.

V loňském roce dluhopisy evropských vlád vévodily žebříčkům nejvýnosnějších aktiv. Roční zisky na bondech evropské periferie v závěru roku v některých případech atakovaly i dvacetiprocentní hranici.