ČNOPK: Firmy letos plánují zvýšit mzdy v průměru o 3,2 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zvýšit mzdy o 3,2 procenta v letošním roce plánují členské firmy Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK); loni plánovaly nárůst o 2,5 procenta. Základní roční mzda vedení těchto firem v ČR nyní činí asi 2,5 milionu korun, u vedoucích týmů či specialistů je to 534 tisíc korun. Dělníci a kvalifikovaní dělníci si přijdou zhruba na 318 tisíc korun za rok. Vyplývá to z výsledků společné Studie k odměňování 2016 česko-německé komory a společnosti Kienbaum Management Consultants.

„Česká ekonomika je na tom velmi dobře, což se promítá i do odměňování. Firmy zvýšily minulý rok svým zaměstnancům mzdu v průměru o 4,5 procenta, tedy dokonce o dva procentní body více, než původně zamýšlely. To je nejvyšší nárůst za poslední čtyři roky. Je vidět, že české hospodářství roste a s ním i mzdy, o čemž svědčí také vyšší spotřeba domácností,“ komentoval výsledky průzkumu člen představenstva komory Bernard Bauer.

Nástupní mzdy se podle studie v jednotlivých oborech značně liší. Tou nejvyšší se mohou pochlubit absolventi technických oborů, informatiky a práv. Následují ekonomické a přírodní vědy. Nejnižší nástupní mzdu mohou očekávat absolventi oborů sociálních věd.

Rozdíly v odměňování závisí kromě zastávané pozice také na pracovním výkonu a poptávce na trhu práce. Nejlépe jsou obvykle odměňováni odborníci a vedoucí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví. Vysoko nad obecným průměrem se pohybují také mzdy v podnikovém poradenství a auditu, životním prostředí, zásobování nebo výrobě produktů z gumy a plastů, která je důležitá pro automobilový průmysl. Mzdy podstatně ovlivňuje i sídlo firmy. Zatímco v Praze převyšují mzdy celorepublikový průměr o 35 procent, v jižních Čechách a na jižní Moravě jsou 19 procent, respektive 14 procent pod průměrem.

Vzdělání zaměstnanců se zhoršilo

Důležitým aspektem, kterým se studie zabývá, je také úroveň vzdělání současných zaměstnanců. Ta se podle dotázaných firem proti loňsku zhoršila. Podíl nespokojených firem stoupl z pětiny na 35 procent. Kritickým bodem je dostupnost kvalifikovaných pracovních sil. Jako neuspokojivou, respektive nedostatečnou, ji označilo skoro 60 procent firem, což je dvakrát více než před rokem.

„To je velký problém, na který dlouhodobě upozorňujeme. Od našich členských firem víme, že je například velmi obtížné najít kvalifikované pracovníky z technických oborů, což má za následek výrazný narůst mezd v této branži,“ uvedl Bauer. Do průzkumu byly zahrnuty údaje o mzdách více než 17 tisíc zaměstnanců z 85 členských firem Česko-německé obchodní a průmyslové komory nejrůznější velikosti a z různých odvětví a regionů v ČR.