ČSSD a lidovci se neshodli na restitucích a firemních daních

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran. Zdroj: CTK

Sociální demokraté a lidovci na prvním jednání svých týmů nenašli shodu na církevních restitucích nebo firemních daních. Sblížili se naopak v otázce zavedení majetkových přiznání a registračních pokladen. Na úterní tiskové konferenci to uvedli zástupci obou stran, jejichž expertní týmy nyní začnou diskusi nad konkrétními tématy.

„V té oblasti církevních restitucí k žádnému sblížení stanovisek mezi sociální demokracií a KDU-ČSL nedošlo,“ uvedl po asi dvouhodinové schůzce šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jehož strana by ráda snížila výši plateb za nevrácený majetek. To posléze potvrdil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který ale dnešní jednání označil na poměrně konstruktivní.

„Já bych doplnil, že jsme nenašli úplnou shodu v daňové politice, máme rozdílný názor na zvyšování korporátních daní a sektorové daně,“ řekl také šéf lidovců, který přesto hovořil o možnosti nalezení kompromisu. „Ano, je tady pořád nenulová možnost dohody,“ uvedl doslova. Sobotka vyjádřil přesvědčení, že témat, kde si obě politická uskupení rozumí, je stále více než těch, kde mají odlišná stanoviska. Jmenoval mezi nimi například valorizaci penzí, zrušení druhého důchodového pilíře nebo shodu na udržení deficitu DPH pod třemi procenty.

Předseda sociálních demokratů také zdůraznil přání své strany, aby byla budoucí vláda koaliční a usedli v ní šéfové všech tří stran. Bělobrádek k tomu řekl, že cítí vnitrostranický tlak, aby v případě dohody byl členem kabinetu, a také, že se nezříká zodpovědnosti. Zároveň ale uvedl, že si je vědom toho, že je sněmovním nováčkem a také svých limitů.

Zleva poslanci ČSSD Milan Štěch, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, předseda ČSSD Bohuslava Sobotka, dále členové KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Marián Jurečka, Alena Gajdůšková, Roman Línek a Jan Kasal vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran.Zleva poslanci ČSSD Milan Štěch, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, předseda ČSSD Bohuslava Sobotka, dále členové KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Marián Jurečka, Alena Gajdůšková, Roman Línek a Jan Kasal vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran. | CTKZástupci obou stran vystoupili po společném jednání (Zdroj: ČTK)

Jednání mohou "zhavarovat", připustil Sobotka

Bělobrádek, podle něhož je pro vyjednávání důležitější to, co strany rozděluje, než to, co je spojuje, se dále nechal slyšet, že ve hře jsou stále tři varianty - tedy účast lidovců na vládě, jejich podpora menšinovému kabinetu nebo odchod do opozice. Také Sobotka připustil možnost, že by jednání mohla „zhavarovat“.

Aby se to nestalo, o to budou v příštích dnech, podobně jako ve vyjednáváních, které ČSSD vede s hnutím ANO, usilovat expertní týmy obou stran. Zaměřit se mají především na zdravotnictví, sociální věci a také daně a rozpočtovou politiku.

Vedle stranických diskuzí zahájí ve středu Sobotka také povolební jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Dnes řekl, že postup hlavy státu v zásadě koresponduje s tempem stranických jednání, která očekává v příštích dnech. Byl by rád, kdyby prezident dospěl k rozhodnutí o jmenování premiéra v okamžiku, kdy bude zřejmé, že se rýsuje nová koaliční vláda, aby mohla být také vzápětí jmenována.

David Klimeš: Sobotka s Babišem se mohou stát lidovci