ČSSD chce na post ministra práce ženu. Mluví se o čtyřech kandidátkách

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova, E15

Místo Petra Krčála usedne na křeslo ministra práce zřejmě žena. Mezi kandidujícími je jich totiž převaha. Hovoří se například o zlínské radní Taťáně Valentové Nersesjan, bývalé středočeské radní Zuzaně Jentschke Stöcklové, jihočeské vicehejtmance Ivaně Stráské či o odborné mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu Michaele Marksové Tominové.

„Mezi kandidáty mají ženy silné zastoupení. Je to několik žen a nějaký muž. Je tam v této chvíli převaha žen,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj jsou na stole jména „tří čtyř kandidátů, mezi kterými jde určitě vybrat“.

Dodal, že se vedení strany „rozhlíží po regionech“ a političkách a politicích, kteří se věnují sociální problematice. Předseda strany Bohuslav Sobotka bude s adeptkami či adepty ještě jednat. Rozhodnutí by mělo padnout do pátku.

Sobotka se dnes zatím sešel s Jentschke Stöcklovou. Zda by nominaci přijala, neřekla. Nechtěla se podrobněji vyjádřit ani k situaci v resortu. Podle ní jsou ještě tři další kandidátky. Sobotka by měl ve středu jednat i s Valentovou Nersesjan. S Marksovou Tominovou se sejde ve čtvrtek. Stráská ve středu dopoledne řekla, že zatím žádnou nabídku nedostala.

Dosavadním kandidátem na ministra práce byl radní z kraje Vysočina Petr Krčál (ČSSD). Nominace se z osobních důvodů vzdal. Sobotka už v úterý řekl, že bude možného šéfa či šéfku resortu hledat v regionech.

Vizitky možných kandidátek na funkci ministryně sociálních věcí
Taťána Valentová Nersesjan (46) - Radní Zlínského kraje pro sociální věci, národnostní otázky a menšiny, členka městského zastupitelstva ve Vsetíně. Narozena ve Zlíně, absolvovala studia etiky na filozofické fakultě v ruském Petrohradě. Pracovala jako učitelka, ve sdělovacích prostředcích, krizovém centru nebo jako asistentka poslance. Již několik let je členkou předsednictva krajského výkonného výboru ČSSD, nyní je jeho místopředsedkyní.
Zuzana Jentschke Stöcklová (37) - Asistentka senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), bývalá radní Středočeského kraje pro sociální věci (2008-2012). Má vysokoškolské vzdělání. Pracovala jako asistentka europoslance Libora Roučka (ČSSD). V letech 2008 až 2011 zasedala v dozorčí radě Středočeské turistická a informační služby. Je členkou ČSSD. Předsedá občanskému sdružení Oranžový klub, který prosazuje rovné zastoupení žen a mužů ve veřejném a stranickém životě. V Živnostenském rejstříku je zapsána jako finanční, organizační a ekonomický poradce.
Ivana Stráská (61) - První náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje s odpovědností za sociální služby, národnostní menšiny a zdravotnictví. Do roku 1998 pracovala jako učitelka a zástupkyně ředitelky na základní škole v Milevsku. V letech 1998 až 2006 byla starostkou Milevska, posléze dva roky místostarostkou. Od roku 2008 je náměstkyní jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Stejně jako on je členkou ČSSD.
Michaela Marksová Tominová (44) - Odborná mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu, členka zastupitelstva Prahy 2. Pracuje jako pedagožka v Jedličkově ústavu a na různých projektech, které pomáhají ženám v začlenění na trhu práce. Vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V letech 1997-2004 pracovala jako ředitelka pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies, poté vedla odbor rodinné politiky na ministerstvu práce a sociálních věcí (2004-2006) a odbor rovných příležitostí ve školství na ministerstvu školství (2009-2010). V letech 2010 až 2012 byla místostarostkou Prahy 2.

Martin Čaban: Zeman se drží role, Sobotka prohrává