ČSSD chce zákon, který by zveřejnil veškerý majetek požadovaný církvemi

Křižovníci, kteří sídlí na pražském Křižovnickém náměstí, odhadují,
že z původního majetku 5900 hektarů půdy dostanou maximálně polovinu.

Křižovníci, kteří sídlí na pražském Křižovnickém náměstí, odhadují, že z původního majetku 5900 hektarů půdy dostanou maximálně polovinu. Zdroj: E15 Petr Horky

Sociální demokracie dnes předkládá návrh zákona, podle kterého by se měly zveřejňovat všechny žádosti na vydání majetku v rámci církevních restitucí. Oznámil to šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož má již strana podporu Věcí veřejných a očekává ji také od komunistů a uskupení LIDEM.

Novela zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi má podle Tejce veřejnosti poskytnout aktuální informace o všech žádostech o navrácení movitého i nemovitého majetku. Na základě nich by pak občané prý mohli zkontrolovat, zda je žádost oprávněná a případně zabránit vydání majetku, na který se církevní restituce nevztahují.

„Jsem přesvědčen, že řada historiků, ať už celostátně působících nebo místních, či řada patriotů ví a zná podrobně historii konkrétních objektů a může pomoci úřadům v tom, aby mohly dokonale posoudit onu situaci a nedošlo k porušení zákona a nedošlo k vydání věcí, které například byly zabaveny ještě před únorem 1948,“ uvedl Tejc. Podle něj by se informace měly objevovat na internetu úřadů do 15 dnů od podání žádosti.

Zveřejňování žádostí dříve odmítla vládní ODS, nevadilo by naopak katolické církvi, která má v restitucích dostat velkou část majetku.

Církve mají podle současného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.

Největší opoziční strana proti restitucím podala i stížnost k Ústavnímu soudu. Ten o ní má poprvé veřejně jednat 29. května.

Dominik Duka: Rozjitřené restituce