ČSSD navrhuje 30procentní zdanění největších firem

ČSSD

ČSSD

Zvýšení daně z příjmu firem ze současných 19 procent na 21 procent a zavedení speciální 30procentní sazby pro velké firmy ze sektoru finančnictví, energetiky a telekomunikací. Taková je představa daní podle sociálních demokratů. U fyzických osob pak chce ČSSD zavést progresivní zdanění.

Zavedení zvýšené sazby daně pro specificky určené firmy podle ČSSD může Česku výrazně prospět. „Je to jedna z mála rozumných cest, jak se může Česká republika podílet na obrovských ziscích, které jsou v těchto oblastech na tuzemském trhu dosahovány,“ uvádí materiál ČSSD k nové sazbě daně z příjmu právnických osob.

Dvě sazby daně z příjmu právnických osob mají podle ČSSD například Velká Británie (21 a 28 procent), Španělsko (25 a 30 procent) a Nizozemsko (20 a 25,5 procenta).

Progresivní zdanění u fyzických osob je pak podle ČSSD symbolem sociální soudržnosti. „Je nástrojem solidarity mezi bohatými a chudými. Jde tedy o více než nějakých šest miliard korun, které by to mohlo podle té nejmírnější varianty přinést,“ uvedla ČSSD.

„Chceme standardní daňový systém s minimem experimentů,“ komentoval stranický návrh stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Sociální demokracie podle něj také odmítá rušení daňových výjimek pouze pro fyzické osoby a zejména pak výjimky týkající se zaměstnaneckých benefitů. Proti rušení některých zastaralých výjimek ale není. „Na straně druhé považujeme za vhodné zavést daňové úlevy na některé ekologické výdaje,“ uvádí dále materiál ČSSD.

V případě majetkových daní, jako je například daň z nemovitosti, bude ČSSD prosazovat jejich zvýšení. Odůvodňuje to tím, že ČR je na posledním místě v rámci zemí ECD v podílu majetkových daní na celkovém daňovém inkasu.

Veřejné finance by chtěli mít sociální demokraté vyrovnané v roce 2017, přičemž v roce 2013 by měl deficit veřejných financí pod třemi procenty. Stejně tak počítá s poklesem pod tříprocentní hranici i vláda. Vyrovnané hospodaření chce mít vláda v roce 2016.

ČSSD proti sjednocení DPH i plánované dani z úhrnu mezd

Sociální demokraté také nesouhlasí s nahrazením sociálního a zdravotního pojištění novu daní z úhrnu mezd. To navrhuje ve své reformě ministerstvo financí. „V případě sociálního pojištění jde nejenom o výběr nějakých peněz pro veřejné rozpočty, ale také o tvorbu nároků na důchod,“ upozorňuje materiál.

S postupným sjednocením DPH na 17,5 procenta sociální demokraté nesouhlasí a slibují, že v případě převzetí vládní moci vrátí nižší sazbu DPH na původní úroveň u potravin, léků, novin a knih. Zároveň to ale podmiňují tím, aby to umožnila rozpočtová situace.

Nyní jsou sazby DPH deset a 20 procent. Od příštího roku by měla snížená stoupnout na 14 procent, v roce 2013 by se sazby měly sjednotit na 17,5 procenta.

U spotřebních daní vidí ČSSD jistý prostor pro zvýšení daně u cigaret a lihovin. V případě pohonných hmot slibují snahu o maximalizaci výnosu, a ne sazby. Proto připouští i snížení spotřební daně u motorové nafty.

Vládní plány

Ministerstvo financí chce v rámci reformy zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

Ministerstvo také plánuje zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek. Tento krok by měl po uskutečnění všech změn do rozpočtu přinést celkem zhruba deset miliard korun. Zrušit by se měla například podpora režijek nebo stravenek.