ČSSD slibuje změnu rozpočtového určení daní, chce přidat velkým městům

Výhled z nejvyšší budovy v Česku, City Tower v Praze na Pankráci

Výhled z nejvyšší budovy v Česku, City Tower v Praze na Pankráci Zdroj: E15 Anna Vackova

Jeden z dalších pomníků Nečasova kabinetu zřejmě čeká přestavba, ne-li úplné zbourání. Po důchodové reformě či církevních restitucích chce ČSSD prosadit změny i v rozpočtovém určení daní, které na úkor statutárních měst včetně Prahy, Plzně, Brna a Ostravy nahrává malým obcím. Ty se však obávat nemusejí. Peníze, o něž si od začátku tohoto roku polepšily, by jim sociální demokracie nevzala. Pouze by je převedla do zvláštního fondu.

„To, co bylo v minulém volebním období prosazeno, byl násilný akt, který byl učiněn bez jakéhokoli dialogu s velkými městy a jejich obyvateli. Jde o nespravedlivé a účelové řešení,“ řekl deníku E15 místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk, který je dvojkou kandidátky socialistů v metropoli.

Proti novele předchozí právní úpravy prosazené TOP 09 a hnutím Starostové už dříve protestovali tehdejší pražští radní za ČSSD. Původně měla čtyři největší města každoročně přijít o pět miliard korun. Nakonec se bývalá vládní koalice dohodla na kompromisní variantě, dle níž tato města přispívají malým obcím více než jednou miliardou, z toho Praha 650 miliony.

„Přerozdělení prosazené jmenovitě exministrem financí Miroslavem Kalouskem znamená pro Prahu problém. Chceme změnu, která nebude vycházet jen z úzkých stranických zájmů Starostů a TOP 09,“ dodal Stupčuk.

Tři otázky proTři otázky pro | E15

ČSSD by se mohla opírat o občanské demokraty. Ti trvají na tom, že případná další změna rozpočtového určení daní nesmí jít cestou, jež by rozdělovala města a venkov.

Naopak hnutí ANO by ve srovnání se současným modelem obcím ještě více přidalo na zajištění jejich rozvoje.

Vedle měst na změně prodělalo i více než padesát malých, méně osídlených horských obcí. Těm původní norma pomáhala, protože přihlížela k extrémní rozloze jejich území.