ČSSD znovu vytáhla svůj trumf - majetková přiznání

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova, E15

Opoziční ČSSD opět předložila sněmovně předlohu, která by zavedla majetková přiznání. Uvedl to šéf strany Bohuslav Sobotka, který zároveň kritizoval koaliční vládu za to, že navzdory slibům s korupcí podle něho nebojuje. S obdobným návrhem přitom neuspěla ČSSD v dolní komoře již v březnu, koalice jej zamítla.

„My jsme se tento návrh do legislativy snažili dostat opakovaně. Již dvakrát byl zamítnut, Nečasova vláda ale v boji s korupcí nepokročila ani o píď,“ vysvětlil Sobotka, proč poslanecký klub ČSSD předkládá i přes opakovaný neúspěch návrh znovu. A poukázal na to, že vláda také ponechává možnost anonymních akcií, a že premiér prý zastavil změny ve státním zastupitelství.

Lidé by podle návrhu museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí v jednom roce cenné papíry, podíly ve firmách nebo účasti v družstvech v souhrnu za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 15 milionů korun.

„V žádném případě by tak tento zákon neobtěžoval běžné občany,“ tvrdí Sobotka s tím, že v zahraničí jsou majetková přiznání běžná. Jde o nástroj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti i preventivní opatření, uvedl.

Oznámení o registrovaném majetku by lidé podávali finančního úřadu a měly by zamezit podle ČSSD možným daňovým únikům. Jiný dokument, přiznání by museli podat na výzvu finančního úřadu v případě jeho podezření, že majetek nabyli z nezdaněných peněz. Druhým důvodem by byl podnět státního zástupce. Pro povinnost podat přiznání by výše majetku nebyla určující.

Částky, u kterých by lidé neprokázali nabytí ze zdaněných peněz, by byly zdaněny 76 procenty. Stejně by tomu bylo v případě, že by lidé na výzvu finančního úřadu přiznání nepodali.

Minulý návrh sociální demokracie uváděl u cenných papírů částku asi pět milionů korun a u nemovitostí zhruba 20 milionů. Rovněž v tomto návrhu figurovala sankce v podobě 76procentní daně. Podle vládních poslanců byl návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony.

„Sazba daně ve výši 76 procent má především preventivní účinek,“ uzavřel Sobotka.