Čtyři vládní strany připouštějí zvláštní daň pro energetické firmy. Návrh tlačí Piráti a STAN

Tisková konference po jednání vlády ve Sněmovně: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (4.5.2022)

Tisková konference po jednání vlády ve Sněmovně: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (4.5.2022) Zdroj: Blesk

Tiskovka po jednání vlády, na které Petr Fiala představil Deštník proti drahotě (11.5.2022)
Jednání vlády: Petr Fiala (ODS) (11.5.2022)
Tisková konference po jednání vlády ve Sněmovně: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (4.5.2022)
4
Fotogalerie

Většina stran vládní koalice připouští podle zjištění ČT zavedení speciální daně pro energetické firmy, které vyrábějí elektřinu z uhlí a jádra. Důvodem jsou prudce stoupající ceny energií a rychle rostoucí zisky energetických firem. Plán Pirátů až na 25procentní sektorovou daň pro firmy vyrábějící elektřinu podporuje STAN. Lidovci a TOP 09 chtějí jednat o konkrétních detailech návrhu. Pátá a nejsilnější koaliční strana, ODS, je ke speciálnímu zdanění zatím spíše skeptická.

Piráti přišli se třemi variantami. Podle první by ji platily firmy vyrábějící elektřinu z uhlí, podle druhé i firmy vyrábějící elektřinu z jádra a třetí varianta počítá s tím, že by daň byla pro všechny energetické firmy s obratem nad 500 milionů korun ročně. Zavedená by mohla být buď už od října, nebo až od ledna, a to na dva až tři roky.

Podle Pirátů by tak mohlo do rozpočtu přibýt deset až 20 miliard korun ročně. "Tyto peníze by se pak mohly použít na přímou pomoc lidem, ať už pro valorizaci třeba rodičovské nebo zvýšení životního minima," řekl ČT předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zdůraznil, že firmy mají nyní výrazně vyšší zisky kvůli rychle rostoucím cenám energií. Hnutí STAN o vyšším zdanění energetických firem také uvažuje.

"Koneckonců to vychází z našeho společného programu s Piráty a je nám to blízké," sdělil ČT předseda STAN Vít Rakušan.

Piráti se STAN chtějí návrh předložit na příštím jednání koaliční rady. „Po určitou dobu vyšší zdanění, protože narůstající zisky energetických firem nejsou způsobeny chytrými investicemi nebo nějakou změnou, ale rostoucími cenami energií na burze. Jakákoliv pomoc, která teď jde ze strany vlády směrem k občanům České republiky, je na dluh, jde na zvýšení deficitu,“ dodal Bartoš.

Polostátnímu ČEZ, největší české firmě vyrábějící elektřinu, jen v prvním čtvrtletí letoška meziročně vzrostl čistý zisk trojnásobně – z necelých osmi a půl na víc než 26,5 miliardy korun. Důvodem jsou hlavně prudce rostoucí ceny energií.

Piráti si od nové daně slibují získat do rozpočtu deset až dvacet miliard ročně – podle toho, které firmy by ji musely platit. Podle Bartoše by se právě peníze z daně mohly použít přímo v pomoci lidem. „Ať už pro valorizaci třeba rodičovské nebo zvýšení životního minima či v nějaké přímé pomoci,“ nastínil.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval energetické společnosti, aby se o své vysoké zisky se zbytkem společnosti podělily. O zavedení speciální daně má ale zatím pochyby. „My obecně nechceme zvyšovat daně a nevidíme v tom rozumnou cestu. Ale tady se skutečně musíme bavit o tom, jak dosáhnout toho, aby ta solidarita tady byla. Až se na tom způsobu domluvíme, tak ho oznámíme veřejnosti,“ uvedl.

Většina vládních stran je ochotná nové energetické dani jednat i přesto, že koaliční smlouva podepsaná před osmi měsíci zvyšování daní vylučuje. „My jsme určitě debatě otevření. Zatím ještě není o konkrétních parametrech,“ uvedla předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Máme se v této výjimečné situaci zamýšlet nad tím, kde případně můžeme posílit některé příjmy,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Proti zavedení speciální daně pro energetické firmy mají ve sněmovně výhrady opoziční poslanecké kluby. Podle nich by měl stát získat víc peněz do rozpočtu díky vyšší dividendě od energetické skupiny ČEZ. „A okamžitě je pustit do podpory domácností a firem. Je to rychlé a nemusím zavádět komplikovanou sektorovou daň,“ míní místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

„Tyto společnosti, například velké uhelné elektrárny, by měly České nabídnout sociální tarif,“ reagoval předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.