Czech Press Photo ovládlo téma uprchlické krize

Czech Press Photo 2015: Absolutní vítěz: Jan Zátorský, uprchlíci na maďarsko-srbské hranici

Czech Press Photo 2015: Absolutní vítěz: Jan Zátorský, uprchlíci na maďarsko-srbské hranici Zdroj: Czech Press Photo

Czech Press Photo 2015: Reportáž - 1. cena: Milan Jaroš, Exodus - cesta s uprchlíky z ostrova Lesbos do chorvatského Tovarniku
Czech Press Photo 2015: Lidé, o kterých se mluví - 1. cena: Petr David Josek, Prezident Miloš Zeman je kryt deštníky během oslav výročí sametové revoluce
Czech Press Photo 2015: Sport - 1. cena: Petr Kleiner, Zimní plavci
Czech Press Photo 2015: Každodenní život - 1. cena:
Roman Vondrouš, Havana Cars
Czech Press Photo 2015: Sport - 2. místo: Hynek Glos, Členové parkourového týmu IN MOTION
6
Fotogalerie
Fotografií roku v tuzemské fotožurnalistické soutěži Czech Press Photo se stal snímek Jana Zátorského z deníku Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko­srbské hranici. Téma migrace letos soutěži zcela dominovalo. Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidí padajících přes sebe v zoufalé snaze překonat hranici. Snímek ze série pořízené letos v září získal vedle hlavní ceny Křišťálového oka také první cenu v kategorii Aktualita.

„Už v momentě, kdy jsem to fotil, jsem věděl, že to bude jedna z mých nejlepších fotek. (….) Ta fotografie má výhodu, že jsou na ní vidět emoce lidí, jejich zoufalství, policejní agrese, všechno je spojené do jedné zkratky,“ řekl vítěz soutěže, který se plánuje stejnému tématu zase brzy věnovat.

První místo v kategorii Každodenní život dostal za sérii snímků Havana Cars reportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš, který bodoval i v předchozích ročnících Czech Press Photo. V sérii snímků Havana Cars zachytil letité americké automobily v ulicích kubánského hlavního města.

Porota během své práce, při níž posuzovala 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky, udělila v osmi kategoriích vždy po třech cenách a celkem deset čestných uznání. Videosekce se zúčastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.

„Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů,“ uvedla mezinárodní porota k výběru fotografie roku.

Uprchlické téma zcela ovládlo kategorie Aktualita i Reportáž, snímky obsadily všechna oceňovaná místa a získaly i dvě čestná uznání. Dvakrát v těchto kategoriích bodoval Milan Jaroš z Respektu - se snímkem Radost těsně po připlutí člunu k řeckému břehu ze série Sen začíná na Lesbosu a s fotografií Exodus ­cesta s uprchlíky z ostrova Lesbos do chorvatského Tovarniku.

Uprchlíci z částí Iráku obsazených islámským státem přežívají jak se dá - také v nedostavěných budovách.Uprchlíci z částí Iráku obsazených islámským státem přežívají jak se dá - také v nedostavěných budovách.|Lenka Klicperova, Jarmila StukovaV letošním ročníku Czech Press Photo uspělo i vydavatelství Mladá fronta, do kterého patří mj. deník E15 a server E15.cz. Cenu Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) dostala šéfredaktorka Lenka Klicperová, která spolu s reportérkou Jarmilou Štukovou fotila uprchlíky v Iráku. Další fotografie Lenky Klicperové a Jarmily Štukové z Iráku si prohlédněte ZDE. V kategorii Online feature pak Lenka Klicperová s kolegy uspěla s dokumentem o kyselinových útocích v Indii.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví dostal první cenu Petr David Josek z agentury Associated Press za snímek Prezident Miloš Zeman je kryt deštníky během oslav výročí sametové revoluce 17.11.2014. Při tehdejším odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu deštníky.

Grant Prahy, roční stipendium na fotografování proměn hlavního města, dostal Martin Frouz z Karlovy univerzity za snímky oprav Husova pomníku v minulých dvou letech. Grant doprovází stejná částka jako hlavní cenu soutěže, tedy 120 tisíc korun.