Další planý poplach. Žena z Karlových Varů ebolu nemá

Z jednoho z karlovarských hotelů odvezli 11. října zdravotníci ženu s možným podezřením na nákazu ebolou. O převozu do pražské nemocnice Na Bulovce na místě rozhodl epidemiolog. Žena měla horečky a symptomy infekční choroby, před měsícem a půl se vrátila z Nigérie. Podle dosavadních informací lékaři nicméně předpokládají, že půjde o jiné onemocnění než ebola, a krizový režim proto aktivován nakonec nebyl.

Z jednoho z karlovarských hotelů odvezli 11. října zdravotníci ženu s možným podezřením na nákazu ebolou. O převozu do pražské nemocnice Na Bulovce na místě rozhodl epidemiolog. Žena měla horečky a symptomy infekční choroby, před měsícem a půl se vrátila z Nigérie. Podle dosavadních informací lékaři nicméně předpokládají, že půjde o jiné onemocnění než ebola, a krizový režim proto aktivován nakonec nebyl. Zdroj: CTK

Podezření na nákazu ebolou se u ženy převezené v sobotu z Karlových Varů do Prahy nepotvrdilo. Žena měla horečky a symptomy infekční choroby, před měsícem a půl se vrátila z Nigérie. Do nemocnice Na Bulovce byl převezen také student z Ghany. Podezření se ale v jeho případě nepotvrdilo.

Komplikace souvisely s dlouhodobým onemocněním. Zdravotní stav ženy se zhoršil v sobotu večer v jednom z karlovarských hotelů, zvýšené krvácení a informace o nedávném pobytu v Africe přiměly zdravotníky k preventivním převozu pacientky na specializované pracoviště nemocnice Na Bulovce.

Žena měla horečku a symptomy infekční choroby, před měsícem a půl se vrátila z Nigérie. Jelikož maximální inkubační doba u eboly je uváděna asi 21 dnů, předpokládali zdravotníci, že o tuto smrtelnou nemoc nejde. Vyšetření na Bulovce to nakonec potvrdilo.

Planý poplach. Student z Ghany měl rýmu

Do nemocnice Na Bulovce byl převezen i student, který přiletěl večer na pražské letišti z Ghany, která není na seznamu zemí zasažených ebolou. Na muže upozornil personál, policisté a speciální tým lékařů jej zadrželi až na pražském nádraží. „Jeho projevy byly pouze lehká rýma,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Student zůstal po nějaký čas na Bulovce na pozorování.

„Předpokládáme, že je to jiná choroba než ebola,“ řekl mluvčí Bulovky Martin Šalek, podle něhož nebyl aktivován krizový režim. To podle něj platí i pro ženu z Karlových Varů.

U podnikatele se podezření nepotvrdilo

Podezření na nákazu měli tento týden zdravotníci i u českého podnikatele, který se před zhruba třemi týdny vrátil z Monrovie v Libérii. Na lékaře se obrátil kvůli horečkám, jiné příznaky eboly ale nevykazoval. V pátek bylo oznámeno, že podezření na tuto smrtelnou nemoc vyvrátil test v Německu.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.