Další podmínky za armádní zakázky. Čeká se, že soud přitvrdí

obhájci obžalovaných v procesu se skupinou 52 lidí, kteří podle obžaloby zmanipulovali asi třicítku tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy za zhruba 330 milionů korun.

obhájci obžalovaných v procesu se skupinou 52 lidí, kteří podle obžaloby zmanipulovali asi třicítku tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy za zhruba 330 milionů korun. Zdroj: ctk

Dalších devět tříletých podmínek dnes uložil českobudějovický soud za manipulace s armádními stavebními, úklidovými a energetickými zakázkami. V případu tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy stane před soudem celkem 52 lidí. Původně měli podle protikorupční policie způsobit škodu přes 900 milionů korun, nyní obžaloba operuje se sumou 330 milionů.

V úterý a ve středu soud rozhodl o podmínečných trestech od dvou do tří let. Notáře Jiřího Strnada a sekretářku stavební firmy Navatyp (dnes Prominecon) obžaloby zprostil.

Příští týden přijdou na řadu obžalovaní, u nichž se žalobce Barnabáš Liška dožaduje nepodmíněných trestů kolem pěti let, zabavení podílů ve firmách a pokuty v miliónech korun. V čele s bývalým ředitelem sekce správy majetku ministerstva obrany Václavem Regnerem.

Dva lidé vyvázli

Policie v případu původně stíhala 54 lidí, dozorující státní zástupce stíhání dvou (z různých důvodů) zastavil ještě před podáním obžaloby. Policie aktéry případu dlouho odposlouchávala a monitorovala jejich počítače.

V rámci případu byl původně obviněn i majitel nechvalně kontroverzní pražské stavební firmy Navatyp (dnes Prominecon) Richard Navrátil, která získávala lukrativní stavební zakázky v hlavním městě. Stíhání ale bylo zastaveno, protože zemřel.

Právě odposlechy, které původně pořizovalo vojenské zpravodajství a prohlídky nebytových prostor bez soudního povolení, jsou hlavními slabinami případu, na něž poukazují advokáti obžalovaných. Právníci tvrdí, že šlo o nezákonný sběr důkazního materiálu.

Zpochybňované policejní posudky

Soudní spis k případu údajné největší korupce v armádě čítá 60 tisíc stran. Pro celý monstrproces, v němž se obžalovaní málem nevešli do jednací síně, je klíčové vyčíslení škody. Policie si proto vyžádala několik posudků.

Obžalovaní se pokoušejí její analýzy zpochybnit oponentními posudky a nezřídka se jim to daří. Ceny zakázek, které měli ovlivnit údajným korupčním jednáním, byly podle znalců obhajoby (například znalecké firmy Info 7) v místě i čase obvyklé.

Regulérní soutěž neproběhla

„Je faktem, že už nikdy nebude moci být zjištěna cena, kterou bylo možné vysoutěžit, protože v žádném ze souvisejících výběrových řízení neproběhla regulérní soutěž, která by objektivně určila nejnižší dosažitelnou cenu,“ připustil před časem pro týdeník Euro žalobce Barnabáš Liška.

státní zástupce Barnabáš Liška v procesu se skupinou 52 lidí, kteří podle obžaloby zmanipulovali asi třicítku tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy za zhruba 330 milionů korun.státní zástupce Barnabáš Liška v procesu se skupinou 52 lidí, kteří podle obžaloby zmanipulovali asi třicítku tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy za zhruba 330 milionů korun. | ctkStátní zástupce Barnabáš Liška (foto: ČTK).

Důležitost posudků pro rozhodování v kauze Liška zlehčil. Podle něj nemohou z uvedených důvodů do věci vnést jasno, obžaloba o ně proto neopírá žádné zásadní závěry. „V každém případě však kromě zisku zbylo vždy i na úplatky,“ tvrdí Liška.

Nejtvrdší spor

Asi nejtvrdší spor se rozhořel o posudky znalkyně Anny Korčákové, která byla jednatelkou společnosti ÚFK (shodou okolností firma používá jméno podobné zkratce protikorupční policie – ÚOKFK). Ta při výslechu před soudem přiznala, že je původní profesí zdravotní sestra a při výslechu přiznala, že jí policie neposkytla pro zpracování posudků veškeré podklady.

„Své posudky považuji za plnohodnotné a fundované. Pokud vím, tak za celou dobu mé znalecké činnosti nebyly ke zpracovaným posudkům žádné výhrady,“ sdělila týdeníku Euro Korčáková, která se k případu údajné armádní korupce jako znalec dostala v roce 2008. Její posudek nakonec nebyl vzat v potaz. Rozsudek nad klíčovou postavou – bývalým ministerským sekčním šéfem Václavem Regnerem – by měl soud vynést v úterý.

Korupčníci v maskáčích před soudem