Další tresty v kauze metanol: šest lidí dostalo 5,5 až 8,5 roku vězení

Obžalovaní Václav Zlámal (uprostřed) a Petr Čagan (vpravo) čekají v jednací síní krajského soudu ve Zlíně, aby si vyslechli rozsudky nad ostravskou větví metanolové kauzy.

Obžalovaní Václav Zlámal (uprostřed) a Petr Čagan (vpravo) čekají v jednací síní krajského soudu ve Zlíně, aby si vyslechli rozsudky nad ostravskou větví metanolové kauzy. Zdroj: ctk

Krajský soud ve Zlíně uložil šesti obžalovaným v ostravské větvi kauzy metanol za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty vězení od 5,5 do 8,5 roku. Podle obžaloby mají na svědomí devět životů. Miroslava Klosela, který byl sedmým obžalovaným, senát zprostil viny. Rozsudek není pravomocný.

Podle obžaloby se přitom tři muži dopustili obecného ohrožení se sazbou 12 až 20 let či výjimečným trestem, včetně doživotí. Kvalifikaci pod vlivem verdiktů olomouckého vrchního soudu o odvoláních v hlavní, zlínské větvi kauzy, zmírnil ve svém závěrečném návrhu již státní zástupce Jiří Zemek.

Předseda senátu Radomír Koudela uvedl, že bylo prokázáno, že v České republice se v roce 2012 objevil jediný zdroj metanolem kontaminované směsi, který obsahovaly i nápoje, jež vypili poškození na severu Moravu. Vina šesti obžalovaných byla podle něj prokázána.

„Dle našeho názoru nikdo z obžalovaných nechtěl v úmyslu přímém zapříčinit úmrtí těch nešťastných poškozených. Tady se primárně nejednalo o likvidaci nějakých osob, ale o mrzkou touhu po zisku, nepříliš velkém zisku. Všichni obžalovaní ale museli být srozuměni s tím, že pokud prodávají nelegální alkohol, může se jednat o alkohol zdravotně závadný,“ dodal Koudela.

Na severní Moravu dostal otrávený alkohol prodejce Martin Jirout, tvrdí obžaloba, jemuž zlínský soud loni v květnu při projednávání hlavní větve kauzy uložil 16 let vězení. Údajně zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro Michala a Miroslava Klöselovy do Havířova. Podle státního zástupce se alkohol přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům.

Pachatelé vinu popírají

Klöselovi i Posládek byli obžalováni z obecného ohrožení, zbylí dva z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podle obžaloby mají na svědomí pět životů. Ohrožování zdraví závadnými potravinami se podle obžaloby dopustili i další muži z ostravské větve, Petr Čagan a Bohumil Malátek.

Čagan údajně opatřil Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé, Malátek má údajně na svědomí i další ženu. Čagan prý dodal i alkohol do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Až na Michala Klösela, jemuž soud uložil sedm let vězení, všichni muži vinu popírají. U ostatních státní zástupce upozornil na motiv v podobě zisku, absenci lítosti, na projevenou aroganci a nulovou odvahu převzít odpovědnost za své činy. Posládkovi soud uložil 8,5 roku, Čaganovi 7,5 roku, Svoboda a Malátek dostali sedm let, Zlámal 5,5 roku. Miroslava Klösela senát obžaloby zprostil. Pěti mužům podle Zemkova návrhu hrozilo pět až 12 let, Zlámalovi tři až deset let.

Státní zástupce Zemek se na místě odvolal proti výši trestů uložených Posládkovi, Svobodovi, Zlámalovi a Malátkovi, u Miroslava Klösela se možnosti odvolání vzdal a u zbylých si ponechal lhůtu. Na místě se odvolali i Svoboda, Zlámal a Čagan, ostatní obžalovaní se vyhlášení nezúčastnili a k rozsudku se tak mohou vyjádřit ve stanovené lhůtě pro podání odvolání.

V metanolové kauze padly už i dva tresty doživotí
Přehled dosavadních rozsudků v takzvané metanolové kauze, v nichž padly nepodmíněné tresty (Krajský soud ve Zlíně vynesl rozsudek v takzvané ostravské větvi kauzy):
16. srpna 2013 - Ostravský krajský soud nepravomocně poslal na osm let do vězení Petra Hlavu a Marka Ženíška, kteří údajně dali do oběhu 80 litrů alkoholu obsahujícího 50 procent jedovatého metanolu, čímž podle žaloby zavinili smrt jednoho člověka a čtyřem dalším způsobili vážné zdravotní problémy. Vrchní soud však rozsudek zrušil a loni v prosinci uložil ostravský krajský soud Ženíškovi čtyři roky a Hlavovi vyměřil tříletou podmínku. Proti tomuto rozsudku se odvolali obžalovaní i žalobce.
21. února 2014 - Soud ve Frýdku-Místku poslal na pět let do vězení Stanislava Bažanowského. Podle rozsudku namíchal z nelegálně získaného lihu rum obsahující smrtící množství metanolu a zavinil smrt mladé ženy z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku a oslepnutí jejího otce. Další čtyři obžalovaní měli jít do vězení až na tři roky. Podle tisku byly všem pěti odsouzeným loni na podzim tresty v odvolacím řízení změněny na podmíněné.
21. května 2014 - Krajský soud ve Zlíně vynesl rozsudky v takzvané zlínské větvi metanolové kauzy. Míchačům kontaminované směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi uložil doživotí za obecné ohrožení. Hlavní distributor, dělník Jiří Vacula, dostal trest 15 let. Tyto tři rozsudky jsou již pravomocné, Vacula trest přijal, Křepelovo a Fianovo odvolání v únoru Vrchní soud v Olomouci zamítl. Dalších sedm osob odešlo od zlínského soudu s nepodmíněnými tresty v délce od osmi do 21 let, které však v půli ledna 2015 olomoucký vrchní soud zrušil.
8. září 2014 - Soud ve Žďáru nad Sázavou poslal na tři roky a čtyři měsíce do vězení Miloše Straku kvůli prodeji jedovatého alkoholu, po jehož požití zemřel člověk. Verdikt je nepravomocný.
4. prosince 2014 - Krajský soud v Brně v odvolacím řízení potvrdil 4,5 roku vězení pro Petra Švábenského za prodej otráveného alkoholu. Po jeho vypití zemřel v roce 2012 v brněnské nemocnici pětapadesátiletý muž. Trest platí i pro Švábenského matku Ludmilu, která dostala podmínku za to, že muži pančovaný alkohol od syna předala.
15. dubna 2015 - Krajský soud ve Zlíně uložil tresty v délce od 5,5 do 8,5 roku šesti obžalovaným v takzvané ostravské větvi kauzy metanol. Podle nepravomocného rozsudku mají na svědomí devět životů. Sedmého obžalovaného soud zprostil viny.

Zlínský krajský soud loni při projednávání hlavní větve případu překvalifikoval jednání šesti mužů původně obžalovaných z ohrožování zdraví závadnými potravinami na obecné ohrožení a uložil jim tresty od osmi do 21 let. Olomoucký vrchní soud ale vyhověl odvolání obžalovaných a věc do Zlína stejně jako případ Jirouta obžalovaného z obecného ohrožení vrátil. Zdejší soud má znovu právní kvalifikaci a s ní spojené tresty zvážit. Hlavní líčení je nařízeno na 6. května.

Vrchní soud ale míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi potvrdil pravomocně za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula. Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Vývoj metanolové kauzy od přelomu srpna a září 2012
Výběr hlavních událostí v metanolové kauze, která si vyžádala pět desítek lidských životů (krajský soud ve Zlíně vynesl rozsudky v ostravské větvi případu):
Přelom srpna a září 2012 - Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian dodali podle žalobce asi 10 tisíc litrů směsi s jedovatým metanolem (oficiálně nakoupeným k výrobě náplně do ostřikovačů) Jiřímu Vaculovi. Ten z části vyrobil rum a vodku, zbytek prodal překupníkům.
3. září 2012 - Objevila se první oběť jedovatého alkoholu, v Havířově zemřel po jeho požití dvaašedesátiletý muž. V nemocnici později zemřela i jeho partnerka.
12. září 2012 - Do tohoto dne zabil metylalkohol již 18 lidí, většinou na severní Moravě. Vláda na úmrtí reagovala zákazem prodeje více než 30procentního alkoholu ve stáncích.
14. září 2012 - Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR, o týden později přibyl i zákaz exportu.
20. září 2012 - Policie v Opavě zajistila tisíce litrů tekutiny, kterou tvořil z poloviny metanol a z druhé etanol.
Otevřela se cesta k uvolnění zákazu prodeje, ministerstvo financí vydalo vyhlášku o nových kolcích pro lihoviny.
24. září 2012 - Policisté zveřejnili první výsledky pátrání a oznámili, že obvinili dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení kvůli namíchání otrávené směsi.
28. září 2012 - Do obchodů se vrátil tvrdý alkohol, nejprve vyrobený do konce roku 2011. Novější mohl do prodeje po splnění administrativních požadavků. Zmírnění zákazu se týkalo i vývozu.
30. září 2012 - Státní zástupce Roman Kafka řekl, že dva obvinění muži byli jediným zdrojem jedovaté směsi.
16. srpna 2013 - V prvním veřejném procesu v metanolové kauze poslal ostravský krajský soud nepravomocně na osm let do vězení dva muže, kteří dali do oběhu 80 litrů alkoholu. Zavinili smrt jednoho člověka a čtyřem způsobili závažné zdravotní problémy. Už předtím odešli od soudů s nižšími tresty drobnější obchodníci s jedovatým alkoholem.
17. září 2013 - Prezident podepsal zákon o povinném značení lihu, který zavedl nová pravidla pro prodej lihovin. Mimo jiné výrazně zmenšil povolené balení alkoholu a od 17. dubna 2014 zavedl prodej lihovin jakožto koncesovanou živnost.
31. října 2013 - Ministerstvo zdravotnictví odvolalo poslední omezení související s metanolovou kauzou.
22. listopadu 2013 - Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy, obviněno bylo 31 lidí.
10. ledna 2014 - Zlínský státní zástupce Kafka podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy.
28. února 2014 - V nemocnici v Novém Městě na Moravě zemřel muž ze Žďárska (58), zatím poslední ze 48 obětí metanolu.
3. března 2014 - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat hlavní větev metanolové kauzy. Státní zástupce obžaloval 31 lidí, hlavní líčení se však týkalo jen deseti z nich. Kromě zlínského krajského soudu dostaly část kauzy na starosti i soudy v dalších městech na Moravě a ve Slezsku.
21. května 2014 - Krajský soud ve Zlíně uložil Křepelovi a Fianovi za obecné ohrožení doživotí. Hlavnímu distributorovi Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení, mnohaleté tresty dostalo i dalších sedm mužů v hlavní, tzv. zlínské větvi kauzy. Jen Vacula trest přijal, ostatní se odvolali.
29. září 2014 - Krajský soud ve Zlíně začal projednávat ostravskou větev metanolové kauzy. Ze sedmi obžalovaných byli tři obžalováni z obecného ohrožení, za které jim hrozí 12 až 20 let nebo výjimečný trest včetně doživotí.
Leden 2015 - Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném jednání rozsudek nad sedmi obžalovanými v hlavní části kauzy a jejich případ vrátil zpět zlínskému krajskému soudu s tím, aby znovu posoudil právní kvalifikaci skutků.
4. února 2015 - Vrchní soud v Olomouci zamítl odvolání Křepely a Fiana potvrdil jim doživotní tresty.
15. dubna 2015 - Krajský soud ve Zlíně uložil šesti obžalovaným v ostravské větvi kauzy metanol za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty vězení od 5,5 do 8,5 roku. Podle obžaloby mají na svědomí devět životů. Miroslava Klösela, který byl sedmým obžalovaným, senát zprostil viny.

Znalec:Trvalé následky po pití metanolu se mohou projevit později

Muž, jenž namíchal otrávený alkohol, má jít do vězení na pět let