Další tým proti korupci: Lessy chce nový útvar

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: ctk

Policejní prezident Petr Lessy chce, aby vznikl nový celostátní útvar, který by se zabýval pouze korupčními trestnými činy. Jádro by měli tvořit policisté z odboru korupce Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Mělo by jít o "protějšek" speciálního útvaru protikorupčních žalobců, který by měl vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelstvím (NSZ). V novém útvaru, který by byl podřízen přímo policejnímu prezidentovi, by podle Lessyho měli působit jen ti "nejlepší z nejlepších".

„Policie chce jít cestou ryzí specializace,“ uvedl Lessy. O svém záměru chce nyní zahájit intenzivní debatu. S myšlenkou prý již seznámil ministra vnitra Jana Kubiceho. Pokud by Kubice s nápadem souhlasil, mohla by prý jednotka začít vznikat ještě letos.

Śéf ÚOKFK Tomáš Martinec dnes upozornil, že přestože se o jeho útvaru často hovoří jako o protikorupční policii, korupční kauzy loni tvořily jen zhruba pětinu případů, kterými se ÚOKFK zabýval. Přesto jejich počet podle Martince neustále roste. Šéf ÚOKFK dnes zmínil opatření, ke kterému přistoupil loni po svém nástupu do funkce. Odebral prý odboru korupce, který tvoří zhruba 40 lidí, problematiku zneužívání dotací z Evropské unie, aby se mohl zabývat výlučně korupčními kauzami.

Úvahy o novém protikorupčním útvaru přicházejí jen pár měsíců poté, co odborná ministerská komise v rámci svých návrhů na organizační změny a úsporná opatření doporučila, aby se počet celorepublikových útvarů naopak snížil a útvary se slučovaly. O tom, zda se tak skutečně stane, se má rozhodnout poté, co Lessyho náměstek Martin Červíček předloží analýzu možností dalšího fungování a uspořádání celorepublikových útvarů. Materiál má dodat do konce června. I na to dnes odkázalo ministerstvo vnitra v souvislosti s Lessyho záměrem zřídit útvar nový. „Teprve poté (po předložení analýzy) bude rozhodnuto o organizačních změnách v linii služby kriminální policie a vyšetřování,“ uvedla mluvčí úřadu Denisa Čermáková.

Nový útvar by se měl stát podle Lessyho partnerem specializovaného útvaru NSZ pro boj s korupcí. „I s panem nejvyšším státním zástupcem v této fázi zahajujeme první jednání na toto téma,“ uvedl Lessy. Inspiraci prý nalezl v zahraničí, například v Rakousku, Polsku nebo Francii. „Výsledky těchto speciálů, které se věnují korupci, jsou, řekněme, velmi významné v boji proti korupci v tom konkrétním státě,“ říká šéf policie.

Nový útvar by podle něho mělo tvořit přibližně 100 lidí. Jeho personální obsazení i financování by podle policejního prezidenta mělo jít z vlastních zdrojů policie. Podle Lessyho představ by měl útvar tři odbory - odhalování, vyšetřování a operativních prostředků. Policejní prezident počítá i s tím, že by měl k dispozici nejmodernější techniku.

Nový útvar by se podle něho zabýval případy, v nichž by podezření z korupce čelili soudci nebo státní zástupci. Policisté nové jednotky by prověřovali i podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplacení, nepřímé úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby a maření úkolu úřední osoby z nedbalosti spáchaných v souvislosti s výkonem pravomoci volených nebo jmenovaných představitelů státní správy nebo samosprávy. Nový útvar by se podle Lessyho zabýval i trestnými činy, které s korupcí souvisí. Jde například o pletichy v insolvenčním řízení nebo trestné činy související s veřejnými zakázkami a dražbami.

Vznik speciální jednotky by neznamenal konec ÚOKFK. Ten by působil dál, zřejmě pod jiným názvem. Dál by se prý zabýval závažnou hospodářskou trestnou činností, daňovou kriminalitou nebo praním špinavých peněz.

Lessy připustil, že by šlo o podobný model jako v době, kdy vedle ÚOKFK fungoval i Útvar odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality, známý jako finanční policie (FIPO). V Česku existoval od 1. července 2004, původně se vydělil z ÚOKFK, rozpuštěn byl ke konci roku 2006. Obnovení FIPO požadují například opoziční sociální demokraté.