Daňové příjmy ještě klesnou, varují ekonomové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mf strategie

Vývoj ekonomiky by se mohl ve srovnání s původními odhady snížit letos i příští rok. Ministerstvo financí přitom očekává v příštím roce pokles příjmů oproti dosavadním předpokladům o 24,6 miliardy korun. Úřad jako jednu z možností, jak získat peníze, zvažuje zvýšení DPH z plánovaných 17,5 procenta na 19 procent. Analytici předpokládají, že tento krok by mohl přinést několik desítek miliard. Proti zvyšování DPH se ale staví VV, které se odvolávají na koaliční smlouvu.

Letošní růst hrubého domácího produktu se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zřejmě neodchýlí od prognózy ministerstva financí, bude ale více tažen zahraniční a méně domácí poptávkou. „Nižší bude proti předpokladům také nominální růst HDP kvůli horším směnných relacím v zahraničním obchodě a nižším maržím tuzemských poskytovatelů služeb. Uvedené faktory znamenají nižší daňové příjmy,“ uvedl. Příští rok se podle něj situace možná z hlediska struktury růstu HDP a směnných relací poněkud zlepší, nižší vytvořená základna z letošního roku ale sníží proti plánu i daňové příjmy 2012.

„Negativní dopad na výběr daní z titulu zpomalení hospodářské aktivity je velmi pravděpodobný,“ uvedla i analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní by přitom samotné zvýšení daně z přidané hodnoty na 19 procent mohlo přinést 10 až 20 miliard korun. Ovšem proti vyšším příjmům půjde právě očekávané ekonomické zpomalení, upozornila.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze přitom zhoršilo pro letošní rok odhad růstu ekonomiky z 2,2 na 1,9 procenta. Pro příští rok pak výhled zhoršilo na 2,3 procenta z předchozích 2,7 procenta.

Podle hlavního ekonoma Patria finance Davida Marka ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo k výraznějšímu zpomalení hospodářského růstu, než se čekalo. „Druhá polovina roku by ovšem mohla přinést opětovné zlepšení situace,“ uvedl a dodal, že z pohledu českých veřejných financí je ekonomický výhled příznivý, hrozí mu ovšem výrazná rizika jako například vývoj evropské dluhové krize.

Podle výpočtů Patria Finance by sjednocení DPH na 17,5 procentech mělo roční inkaso daní veřejných rozpočtů zvýšit zhruba o 23 miliard korun. Při sazbě 19 procent by si veřejné finance ve srovnání s dnešním stavem polepšily o 49 miliard korun,“ uvedl.