Daňové ráje táhnou, počet firem ovládaných ze zahraničí opět stoupl

Monako

Monako Zdroj: profimedia.cz

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, loni stoupl téměř o čtyři procenta na 12 554. Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 3,43 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenal Kypr, USA a Seychely.

Z relativního pohledu byl největší zájem o Bermudské ostrovy, Belize a Seychely. Počet firem s vlastníkem z Nizozemí a Lucemburska oproti tomu klesá. Vyplývá to z průzkumu České kapitálové informační agentury (Čekia).

„Loňský rok se nesl v duchu pokračujícího zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví prostřednictvím zahraničních firem. Mezi evropskými, takzvaným onshore destinacemi, jednoznačně vítězí Kypr (růst o 12 procent), v případě ofshore destinací se největší oblibě těší Seychely (růst o 24 procent),“ uvedla analytička agentury Čekia Petra Štěpánová.

Počet firem s vlastníkem z daňového rájePočet firem s vlastníkem z daňového ráje

Ve srovnání s předchozími lety panuje zvýšený zájem o ofshore destinace, které se zpravidla využívají k zajištění anonymity, což podle Štěpánové s velkou pravděpodobností souvisí s nejasnou budoucností anonymních akcií v Česku.

K nejoblíbenějším daňovým rájům dlouhodobě patří evropské destinace, zejména Nizozemí, s velkým odstupem následované Kyprem a Lucemburskem.

Zatímco obliba Kypru od roku 2006, kdy Čekia statistiky detailně sleduje, kontinuálně roste, počet společností ovládaných z Nizozemí a Lucemburska v posledních letech klesá. „Počet českých firem s vlastníkem z Nizozemí je aktuálně nejnižší za poslední čtyři roky,“ upozornila Petra Štěpánová.

: