Darovat potraviny na charitu bude pro firmy levnější a jednodušší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Darovat potraviny potřebným bude pro výrobce a obchodníky v Česku levnější a jednodušší než doposud. Generální finanční ředitelství vydalo dokument, který umožňuje, aby základ daně z přidané hodnoty u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový. Potvrdila to mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„U zboží darovaného potravinové bance lze ve stanovených případech pro výpočet DPH vycházet ze základu daně, který je v minimální hodnotě i blížící se nule,“ uvedla Petlachová. Jde podle ní o zboží s končícím datem spotřeby či trvanlivosti nebo o zboží jinak nevyhovující pro běžný prodej, například s poškozeným obalem, avšak stále upotřebitelné.

Již dříve avizovaný materiál má sjednotit postup při uplatnění daně ze strany daňových subjektů i správce daně. Jde především o stanovení ceny, ze které bude nutné daň odvádět.

Při stanovení ceny darovaného zboží je podle Petlachové nutné přihlížet k aktuálnímu stavu potraviny v okamžiku darování, k fázi prodejního procesu či situaci na trhu.

Dárce by si měl zajistit od potravinové banky potvrzení o darování potravin

„Dárce by si proto měl zajistit od potravinové banky potvrzení o darování potravin, ze kterého bude patrný předmět a rozsah daru,“ podotkla mluvčí. Pro prokázání správně použitého ocenění zboží doporučuje Generální finanční ředitelství zdokumentovat i stav darovaných potravin.

Obchodníci novinku již v době, kdy vznikala, přivítali. „Je to motivující podnět k prohloubení spolupráce s potravinovými bankami a tím i k snížení potravinového odpadu,“ uvedla již dříve mluvčí obchodů Albert Judita Urbánková. „Tuto metodickou změnu velmi vítáme a vstřícný přístup státní správy oceňujeme, představuje pro nás odstranění bariéry při darování potravin potravinovým bankám,“ řekla v listopadu mluvčí Makra Romana Nydrle. Svaz obchodu a cestovního ruchu žádal ministerstvo financí o změnu v odvodu DPH za darované potraviny již loni.

Podle iniciativy Potraviny pomáhají bez DPH bylo doposud darování potravin potřebným pro firmy finančně i organizačně nevýhodné. Společnosti musely odvádět 15procentní DPH z původní prodejní ceny výrobků. Každou darovanou položku musel navíc uvést v darovací smlouvě. Stát dosud argumentoval právem Evropské unie, řada zemí EU však pro podobné případy uplatňuje výjimku a darované potraviny jsou od daně osvobozeny.