Davida Ratha bude u soudu zastupovat advokátka Ondřejová

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Bývalého poslance Davida Ratha by měla u soudu zastupovat advokátka Marcela Ondřejová, která spolupracuje s kanceláří Bezděk & Partners. Musí ještě soudu oznámit, zda jí něco nebrání v převzetí případu. Soud vybral bývalému hejtmanovi obžalovanému z korupce obhájce ex offo v úterý, jméno ale nezveřejnil.

Ondřejová byla v seznamu advokátů ex offo (z úřední moci) u Krajského soudu v Praze na řadě. Pověření dostala přes datovou schránku, Rath oznámení obdržel poštou v pátek. Rath upozornil na to, že advokátka má v seznamu vedeném Českou advokátní komorou uvedeno, že případy ex offo nepřijímá. Podle serveru Česká justice jde jen o neaktuální zápis.

Rath byl od minulého víkendu bez obhajoby, protože si vybral nového advokáta Michala Pacovského, který ho pak odmítl. Soudem přiděleného obhájce může Rath odmítnout a vrátit se k předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému. Obhájci již dříve řekli, že jsou připravení v případu pokračovat.

Přečtěte si glosu Martina Čabana:

Žalobce Petr Jirát a soud považují postup Rathovy obhajoby za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek.

Nová advokátka může soud požádat o lhůtu na seznámení se spisem. Hlavní líčení by mělo pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby.

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky, policie ho zadržela s krabicí se sedmi miliony korun. Rath obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát mu navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah před třemi lety
2012:

14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.

15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS, bývalého šéfa středočeské VZP a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na post hejtmana, a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si nechal.

5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním ve věci rekonstrukce buštěhradského zámku.

18. července - Policie doručila do Sněmovny druhou žádost o vydání Ratha ke stíhání. Týkala se údajné korupce při nákupu vybavení pro nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi.

20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.

7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:

1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a dalších deset osob.

15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

5. dubna - Státní zástupce podal obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.

7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Jako jediná se ke korupci přiznala podnikatelka Ivana Salačová.

- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

27. září - Obžalovaná Pancová byla propuštěna z vazby.

5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.

11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.

21. listopadu - Z vazby byl propuštěn i exposlanec Kott.
2014:

2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. Ministerstvo spravedlnosti přiznalo Rathovi na jaře 2015 odškodné 19 421 Kč.

17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:

9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.

5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy obžalovaných Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního líčení, z něhož naopak kvůli zdravotním důvodům vyloučil Ratha.

7. dubna - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek. Kateřině a Petru Kottovým, které soudce označil za organizátory korupce, uložil 7,5 roku vězení. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Tříletou podmínku dostala i Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou.

26. dubna - David Rath utrpěl úraz pádu z kola.

12. května - Soud rozhodl, že Rath je schopen po úrazu na kole účastnit se líčení a zároveň uzavřel v kauze fázi dokazování.

13. května - Žalobce Petr Jirát navrhl Rathovi za údajnou korupci nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce. Novanské, která údajně organizovala ovlivněné tendry, navrhnul pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun.

18. května - Vyšlo najevo, že Rath nemá advokáty, v pátek jim vypověděl plnou moc. Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi jeden den na sehnání nové obhajoby.