Debata se Zemanem byla věcná a korektní, řekl Lipavský

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti, vlevo) v Lánech u prezident a Miloše Zemana (7. 12. 2021)

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti, vlevo) v Lánech u prezident a Miloše Zemana (7. 12. 2021) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Pirát Jan Lipavský
Pirát Jan Lipavský
3
Fotogalerie

Jan Lipavský, který je kandidátem na ministra zahraničí, se v úterý sešel s prezidentem Milošem zemanemna zámku v Lánech, stejně jako ostatní kandidáti na ministry. Lipavský se Zemanem řešil priority v zahraniční politice, diskusi považuje za věcnou a korektní. Obecně debatovali i o postupu při jmenování vlády. Lipavský po schůzce v Lánech nepotvrdil, že je kandidátem na ministra, ke kterému má Zeman výhrady. Připustil rozdílné názory na některé záležitosti.

"Přišel jsem se představit jako kandidát," řekl na tiskové konferenci. Osobní pohled není podle Lipavského na místě, řekl novinářům. 

"Jmenování probíhá na bázi premiér - prezident a tam si myslím, že je také potřeba se o tom dál bavit. My jsme obecně debatovali o tom, jak má proběhnout jmenování vlády," řekl Lipavský. "Je potřeba postupovat podle ústavy a opět nemohu říct nic jiného, než že je to záležitost pana premiéra, který nese seznam nominantů za panem prezidentem," dodal. 

Lipavský nechtěl na briefingu rozebírat do detailů, kde se názorově se Zemanem rozcházeli. Věří, že rozdílnost názorů není důvodem pro nejmenování vlády.

Z hlediska priorit považuje za klíčové budovat konsenzus v zahraniční politice na základě dialogu mezi vládou, prezidentem, šéfy parlamentních komor a dalšími klíčovými aktéry. Za důležité má otázky ekonomické prosperity, bezpečnosti i vztahů se světovými velmocemi - Spojenými státy, Ruskem a Čínou.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Lipavský už dříve mluvil o potřebě revize vztahů s Ruskem a Čínou. Zařazení ČR na ruský seznam nikoli přátelských zemí je podle něj pro Česko dlouhodobě nevýhodné, považuje za důležité usilovat o normalizaci vztahů. Co se týče Číny, vidí Lipavský cestu v užší spolupráci na úrovni Evropské unie.

Za užitečný formát k hledání konsenzu považuje pravidelné schůzky nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Podle Lipavského je přirozené, že klíčoví aktéři mají různé názory, silný konsenzus ale vidí v postojích k členství v EU, NATO, ke spolupráci se sousedními státy i Visegrádskou skupinou (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Se Zemanem debatoval také o Izraeli, který vnímá jako důležitého partnera pro Česko. Prezident dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma. Vláda k takovému kroku dosud nepřistoupila. Lipavský vyjádřil svůj dlouhodobý postoj, že takovou věc je potřeba náležitě zvážit. "Není to otázka, ve které je namístě vyjadřovat kategorické soudy. Je potřeba se tím dál zabývat," dodal.

Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. Podle ústavy prezident jmenuje premiéra a na jeho návrh jmenuje ostatní členy kabinetu a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) i další členové vznikající vlády několikrát zopakovali, že nehodlají z personálního složení kabinetu ustupovat.

Podle spekulací médií by se právě mělo jednat o Jana Lipavského, s kterým si dlouhodobě nerozumí.