Děláme to dobře? ČNB si objednala trio posudků na sebe samu, své řekne i Londýn

Česká národní banka si na sebe objednala "soudce"

Česká národní banka si na sebe objednala "soudce" Zdroj: e15 Miroslav Belančin

Česká národní banka si historicky poprvé nechává vypracovat posudky realizace své měnové politiky. Cílem materiálů, na kterých nezávisle pracují hned tři vysokoškolské instituce, má být mimo jiné nejen přesnější schopnost ČNB předvídat budoucí vývoj ekonomiky, ale i potenciální restart vztahů mezi centrální bankou a vládou. Guvernér České národní banky Aleš Michl to zdůraznil na úterním Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Výsledky posudků by měly být známy do konce letošního roku. 

„Jde o první externí posouzení měnové politiky v historii ČNB. Od revize očekáváme, že zlepší naše prognózy a fungování tří těles v podobě ČNB, vlády a soukromého trhu,“ uvedl Aleš Michl. Podle něho jde ve světě o běžný standard, který do Česka nicméně dorazil až nyní.

Na celkem třech tematických okruzích posudků pracují mimo jiné akademici VŠE v Praze Martin Mandel a Karel Brůna či český ekonom na londýnské Queen Mary University Roman Šustek. „Jestli bude mít taková snaha konkrétní nebo zásadní efekt, záleží na tom, s jakými výsledky dané studie přijdou, a hlavně jak se k nim postaví bankovní rada,“ míní analytik investiční platformy Portu Lukáš Raška. 

Experti přesto soudí, že bilancování je namístě zejména kvůli „české“ cestě během éry inflace, když tuzemská ekonomika patřila mezi její největší evropské oběti. „Považuju to za normální postup poté, co dojde k tak dramatickému vybočení inflace od cíle,“ soudí exguvernér ČNB a hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding Miroslav Singer.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!