Depolitizace státní správy se projeví příští rok, říká superúředník

Superúředník Josef Postránecký

Superúředník Josef Postránecký Zdroj: CTK

Odpolitizování státní správy je během na delší trať. První výsledky by se ale měly ukázat už příští rok, kdy se uskuteční výběrová řízení na vedoucí úředníky na ministerstvech. Řekl to náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Praxi nabírání nových zaměstnanců na ministerstvech bez výběrových řízení před 1. červencem, kdy úředníci přejdou do režimu státní služby, Postránecký příliš neschvaluje.

Takzvaný služební zákon, který vstoupil v platnost od 1. ledna, má odpolitizovat státní správu. Opozice ale už v minulosti varovala, že v úřadech „zabetonuje“ zástupce současné vládní garnitury, a tisk upozornil na to, že na některá vedoucí místa na ministerstvech přicházejí ještě před 1. červencem bez výběrových řízení lidé spojení s vládními stranami.

„Depolitizace státní správy bude pochopitelně během na delší trať,“ tvrdí Postránecký. Zákon o státní službě podle něj vytváří dobrý předpoklad pro oddělení politického a odborného fungování ministerstev. To, zda se toho podaří docílit, ale podle náměstka ukáže až praxe. Za prostředek pro to považuje výběrová řízení, která budou nově muset absolvovat všichni zájemci o práci ve státní službě a „obhájit“ své posty v nich budou muset i stávající vedoucí funkcionáři.

„Letos přesoutěžením projdou náměstci a v příštím roce to bude kvantitativně větší část vedoucích zaměstnanců, tedy ředitelé odborů nebo vedoucí oddělení. Tam se ukáže, jakým způsobem bude tento cíl naplňován,“ soudí Postránecký.

Ochrana státních zaměstnanců před politickými tlaky je velmi vysoká

Výběrová řízení prioritou

Toho, že by státní úředníci byli v budoucnu vystaveni politickým tlakům, se náměstek neobává, protože úředníci je musejí ze zákona oznamovat. „Pokud tam nějaké tlaky tohoto typu budou, tak na všechny tyto tlaky musí upozornit. To samé se týká i trestných činů. Ochrana státních zaměstnanců před těmito tlaky je tak velmi vysoká,“ poznamenal Postránecký. Funkce takzvaného superúředníka se ujal na počátku února a v čele státní správy bude stát šest let.

Praxi urychleného nabírání zaměstnanců ministerstev bez výběrového řízení před 1. červencem, na kterou upozornila média, příliš neschvaluje. Připomněl usnesení vlády, které doporučuje úřadům chovat se už nyní tak, jak bude vyžadovat služební zákon, tedy při přijímání zaměstnanců zvenčí na volná místa obsazovat je pomocí výběrových řízení.

„Je to doporučení, právně to vymahatelné není,“ podotkl nicméně Postránecký. „Já osobně bych preferoval tam, kde to je schůdné, jít cestou výběrových řízení,“ doplnil. Ministerstvo vnitra podle něj v současnosti už tak v maximální míře postupuje.

Pavel Páral: Mnoho odstínů úřední stability

Vláda neví, co si počít s 300 úředníky, kteří rozdělují eurodotace