Detaily o gripenech unikly, Švédové se zlobí

Jeden z českých gripenů

Jeden z českých gripenů Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Kompletní smlouvu o dvanáctiletém pronájmu stíhaček JAS39 Gripen včetně finančního dodatku si může prostudovat každý český úředník. Dozví se nejen přesnou cenu, ale i podrobnosti o počtu pilotů a techniků, kteří mají být vycvičeni, nebo o dodávkách náhradních dílů.

Ministerstvo obrany totiž před několika týdny uložilo tyto dokumenty do takzvané elektronické knihovny legislativního procesu známé pod zkratkou eKLEP, která zajišťuje oběh dokumentů ve státní správě. To podle důvěryhodného zdroje deníku E15 blízkého Černínskému paláci rozladilo švédskou stranu. „Je to zcela nestandardní postup, Švédsko nás musí vnímat jako neseriózního partnera. Z obchodního hlediska je to pro ně velmi nepříjemné,“ uvedl.

Podobně hovoří i někteří úředníci z rezortu obrany. Podle nich se například Maďaři budou severské země ptát, proč Česku pronajala stíhačky za výhodnějších podmínek než jim. A samozřejmě to švédské agentuře pro podporu vojenského exportu FXM zkomplikuje jednání s Chorvatskem a dalšími zeměmi, kde nyní gripeny nabízí.

Náměstek ministra obrany a příští státní tajemník Daniel Koštoval, který jednání o dalším pronájmu nadzvukových strojů od loňského dubna vedl, tvrdí, že švédský partner žádnou protestní nótu neposlal. „A proč také? Úložiště eKLEP je interní neveřejný vládní systém,“ podivuje se. „V rámci jednoho z jednání švédští zástupci projevili mírný údiv nad otevřeností, s jakou česká strana kontrakt prezentovala. Tím ale vše skončilo,“ upřesnil mluvčí rezortu Jan Pejšek.
Smlouvu o nájmu gripenů musí ještě projednat Sobotkova vláda. Pak má česká strana ještě zhruba dva měsíce na to, aby smlouvu i dodatek podepsala.

Ministerstvo dosud všechny větší kontrakty tajilo, ať už ve stupni vyhrazeno nebo důvěrné. Stále neveřejné jsou třeba smlouvy k dopravním letounům CASA nebo obrněným transportérům Pandur či Iveco. Důvodem je to, že si to dodavatelé s odvoláním na obchodní tajemství stanovili ve smlouvách.

Česko vyjednávalo o podmínkách prodloužení pronájmu dohromady čtrnácti gripenů dva roky. Bývalí vládní představitelé včetně expremiéra Petra Nečase (ODS) několikrát pohrozili, že začnou hledat jiné řešení, pokud švédská agentura FXM nenabídne ještě výhodnější cenu.

Zatímco dosavadní desetiletý pronájem vyjde na 19,6 miliardy korun, ten příští dvanáctiletý bude stát 16,8 miliardy. A za další 2,8 miliardy je možné ho prodloužit o dva roky. V dodatku ke smlouvě je dále stanoveno, že čeští piloti mohou s dvanácti jednomístnými a dvěma tréninkovými dvoumístnými stíhačkami nalétat maximálně 2200 hodin ročně, přičemž dosavadní průměr je dva tisíce hodin. Švédská strana také slíbila, že vycvičí 90 techniků a 25 pilotů.