Detenční zařízení v Drahonicích letos skončí, možná se sem vrátí vězni

Detenční zařízení v Drahonicích

Detenční zařízení v Drahonicích Zdroj: ctk

Zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku bude zatím fungovat do konce roku. Ministerstvo vnitra neplánuje investovat do areálu, kde se vystřídalo od zprovoznění loni v říjnu 211 běženců. Obavy místních obyvatel z ubytovaných většinou pominuly. Lubenec, pod který Drahonice patří, stále čeká na milion korun, který slíbila vláda každé obci se zařízením pro zajištění cizinců.

Ke konci února bylo v Drahonicích ubytováno 51 cizinců. Areál patří Vězeňské službě ČR, Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra má areál vypůjčený. „Ministerstvo vnitra proto do areálu neinvestovalo a investovat nebude. Vypůjčení areálu je na dobu určitou, a to do 31. prosince 2016,“ řekl Kiril Christov ze Správy uprchlických zařízení.

Mezi místními obyvateli i zastupiteli v Ústeckém kraji se mluví o tom, že by se do Drahonic poté mohli vrátit opět vězni. „My jsme s věznicí nikdy neměli problém. Naopak zkušenosti byly vždy dobré. Ale to by určitě musel stát investovat do topení v areálu,“ řekl lubenecký starosta Jiří Chaloupecký. Problém je hlavně s čističkou odpadních vod a s kotlem, který je pouze provizorně opraven.

Po pobytu vyhoštění

V Drahonicích pracuje 49 zaměstnanců Správy uprchlických zařízení. Pečují o ubytované muže. Po skončení pobytu policie uprchlíky doprovodí na vlakové nádraží v Podbořanech nebo přímo na letiště, odkud se vracejí do země původu. Třetí možností je přesun do pobytového střediska v Kostelci, kde čekají na azyl. „Obyvatelé prakticky do kontaktu s cizinci nepřijdou, takže obavy z bezpečnosti pominuly,“ uvedl starosta.

Na zvýšení bezpečnosti je určen příspěvek milion korun, který stát slíbil obcím se zařízením pro zajištění cizinců. „Už jsme se na zastupitelstvu dohodli, že bychom chtěli udělat bezpečnostní systémy v mateřské a základní škole, investovat do rozšíření kamerového systému. Něco bychom chtěli dát do osvětlení třeba v Drahonicích a v okolních vesnicích,“ popsal starosta. Peníze ale zatím na účet obce nepřišly.

Další místa nejsou potřeba

Areál někdejší věznice v Drahonicích má kapacitu 240 míst a ke konci února v něm bylo 51 cizinců. Ministerstvo vnitra zvažovalo otevření podobného zařízení v nedaleké Balkové na Plzeňsku. Na začátku ledna ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že další zařízení pro uprchlíky není třeba. „Balková je zakonzervovaná, zatím otevřená nebude,“ řekl na začátku ledna Chovanec. Detenční zařízení v současnosti mají kapacitu 1500 míst.

Cizinci, kteří nepožádají v Česku o azyl, končí v zajišťovacích zařízeních pro cizince ve Vyšních Lhotách, Drahonicích a Bělé pod Bezdězem.