Dluhovou brzdu čeká pohřeb. Kvůli KSČM

Miroslav Kalousek a Petr Nečas

Miroslav Kalousek a Petr Nečas Zdroj: ctk

Finanční ústava je mrtvola, v tomto volebním období nemá šanci na schválení, znělo včera ve vzácné shodě jak z opozičních, tak z koaličních poslaneckých lavic. Dolní komora parlamentu debatu o takzvané dluhové brzdě, pro jejíž schválení je třeba dvoutřetinové většiny hlasů, znovu přerušila. V závěrečném čtení velmi pravděpodobně skončí pod stolem.

Přitom ještě v úterý KSČM nevylučovala, že by za splnění určitých podmínek pro vládní předlohu zvedla ruku. Nakonec však ekonomický expert strany Jiří Dolejš řekl, že už ji není možné vylepšit. „Vypadá to tak, že návrh finanční ústavy budeme muset pohřbít. Třetí čtení už bude jenom tečka,“ poznamenal.

Dolejš kritizoval to, že norma by zbavila Poslaneckou sněmovnu rozhodování o rozpočtové politice a možné restrikce by dopadly i na zdravotní pojišťovny. „Současné dluhy může zaplatit pouze budoucí růst. Je otázka, zda cílem návrhu má být umrtvující stabilita, nebo právě ekonomický rozvoj,“ dodal komunistický zákonodárce.

ČSSD zopakovala, že návrh odmítne. „Je to zákon, podle kterého se vládnout nedá,“ konstatoval šéf socialistů Bohuslav Sobotka. Ten připomněl, že nárůst veřejného dluhu a míry zadlužení ve vztahu k HDP se od nástupu Nečasova kabinetu zvýšily. Podle šéfa hospodářského výboru Milana Urbana měla vláda finanční ústavu přijmout hned na začátku volebního období. Strana se prý rozpočtové odpovědnosti nevzdá, připraví vlastní předlohu.

Koalice poukazuje na to, že vyšla socialistům vstříc a byla připravena podpořit její návrhy na zvýšení pásem dluhové brzdy o pět až sedm procentních bodů.

Reforma zastupitelství dozná změn

Sněmovna poslala návrh zákona o státním zastupitelství, který kromě jiného ruší obě vrchní státní zastupitelství a zřizuje zvláštní protikorupční útvar, do ústavně-právního výboru. Poslanci se pokusí normu upravit. Například podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy příliš vychází vstříc žalobcům a vede k centralizovanému modelu.