Do Česka míří kurzarbeit - firmy nebudou muset propouštět, stát jim zaplatí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Kurzarbeit - protikrizové opatření běžně využívané například v Německu - bude možná zaveden i v Česku. Podniky v krizi, které nebudou mít dostatek zakázek, by pak už nemusely své zaměstnance propouštět, ale mohly by je dočasně nechat doma za nižší mzdu. Na tu by ale zčásti přispíval stát. Těžit by z toho mohlli všichni, tvrdí expertní tým tripartity, který návrh vypracoval a podle nějž by toto opatření mohlo začít platit v polovině příštího roku.

Řešení počítá s využitím paragrafu 209 zákoníku práce. Ten stanoví, že zaměstnavatel může až po dobu jednoho roku v případě dočasného omezení výroby nebo poptávky po službách poskytovat náhradu mzdy. Ta musí činit nejméně 60 procent průměrného výdělku.

Zaměstnavatel podle dohodnutého návrhu požádá na pobočce úřadu práce o poskytnutí příspěvku na mzdu, a pokud mu pobočka vyhoví, budou se stát i firma podílet na mzdách každý polovinou. V materiálu jsou podle ředitelky zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy Jitky Hejdukové stanovena přísná kritéria, aby podnik podporu získal.

Informaci ČTK potvrdil Vít Samek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). „Lze očekávat potíže na trhu práce v souvislosti s tím, co se odehrává,“ poukázal Samek na možný návrat hospodářské krize. Reálně je podle něj možné, aby opatření platilo již od počátku července 2012.

Materiál musí projednat ještě plenární schůze tripartity v polovině prosince, řekla Hejduková. Schválit návrh by musel také parlament.

Kurzarbeit je využívaný například v Německu, pochvalně se o něm vyjádřila třeba německá kancléřka Angela Merkelová. Miliardy eur uvolněné pro program „kurzarbeit“ umožnily v době krize společnostem snížit vyplácené mzdy a přitom nepropouštět zkušené zaměstnance, aby po odeznění krize mohly firmy opět najet na plný výkon.