Do dvou let chce ČEB polovinu ze ztrátových pohledávek

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Státní Česká exportní banka (ČEB) eviduje ke konci března problémové pohledávky se selháním dlužníka ve výši 38,3 miliardy korun. Z toho ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů činí 18,6 miliardy a týkají se Ruska, Ukrajiny, Slovenska, ČR, Srbska, Mongolska, Vietnamu a Tunisu. Do dvou let chce banka vyřešit polovinu z nich. Letos očekává, že ze ztrátových pohledávek získá zpět jednu miliardu korun, řekl ředitel odboru mezinárodní vztahy a komunikace ČEB Petr Križan.

Nesplácené pohledávky pocházejí většinou z budování skláren, elektráren a továren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci. Do dvou let chce banka vyřešit 50 procent ztrátových pohledávek, mimo jiné jejich prodejem ve veřejné soutěži. Kromě pohledávek za ruskými sklárnami a stále probíhajících jednáních o možném prodeji pohledávky za Slovakia Steel Mills (SSM), se podle Križana pravděpodobně budou prodávat ještě další dvě pohledávky. Vše však závisí na budoucím vývoji jednotlivých případů a rozhodnutí Exportní garanční a pojišťovací společnosti(EGAP).

„V první fázi se bude jednat o prodej zhruba pěti procent portfolia ztrátových pohledávek, konkrétně půjde o dvě sklárny na území Ruské federace - Glasstrade a Actis,“ uvedl Križan. Jako poradce při prodeji byla vybrána společnost Ernst & Young. K prodeji by mělo dojít do konce letošního roku. Podle ředitele by byl ideálním kupcem nejlépe strategický investor, podnikající ve sklářském průmyslu v Rusku.

Společným kritériem veřejných soutěží má být transparentnost, cílem prodeje bude dosáhnout maximální výtěžnost. „Při prodeji pohledávek vždy registrujeme více zájemců. Se všemi, kteří splňují podmínky vyhlášené veřejné soutěže, jednáme. V případě zmíněných ruských skláren předpokládáme vyhlášení tendru do konce prvního pololetí letošního roku,“ dodal Križan. Největší podíl ztrátových pohledávek připadá na obchodní případy v Rusku - 60 procent.

V únoru padly žaloby

Problematické obchodní případy pocházejí z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřuje policie. Protikorupční policie v únoru navrhla obžalovat šest lidí v kauze poskytování podezřelých úvěrů od ČEB na projekty v Číně a Tunisku, u kterých údajně vznikla škoda přes půl miliardy korun. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku jim hrozí dva až osm let vězení.

V souvislosti se schválením úvěru od ČEB ve výši 12 milionů amerických dolarů (téměř 294 milionů korun) navrhla policie obžalovat pět lidí. Skupina byla obviněna loni v srpnu, kdy vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že mezi stíhanými osobami jsou členové vedení banky. Obvinění již v bance nepracují. Jeden člověk je pak stíhaný v souvislosti s projektem výstavby luxusních apartmánů v Tunisku, na kterou banka poskytla úvěr 308 milionů korun.

ČEB
ČEB je nyní vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP. Ministerstvo financí v ČEB vykonává 41 procent akcionářských práv státu, ministerstvo průmyslu a obchodu 24 procent, ministerstvo zahraničí deset procent a ministerstvo zemědělství pět procent. EGAP je ovládán stejnými čtyřmi ministerstvy.