Do Jižního Súdánu dorazili afričtí vůdci, chtějí vyjednat mír

Evakuace zraněných v Jižním Súdánu

Evakuace zraněných v Jižním Súdánu Zdroj: ctk

Do Jižního Súdánu dnes dorazili politici ze sousední Keni a Etiopie, kteří se pokusí vyjednat příměří mezi prezidentem a jeho politickými odpůrci. Chtějí tak zastavit násilí, které si vyžádalo už tisíce obětí. Agentura AP uvedla, že keňský prezident Uhuru Kenyatta a etiopský premiér Hailemariam Desalegn mají odpoledne schůzku za zavřenými dveřmi s jihosúdánským prezidentem Salvou Kiirem.

Kiir ve svém vánočním projevu řekl, že je se svými oponenty ochoten zahájit dialog. O zprostředkování rozhovorů mezi znepřátelenými stranami se snaží zejména Spojené státy, Norsko a Etiopie.

V Jižním Súdánu bojují jednotky prezidenta Kiira proti oddílům bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Násilnosti, které propukly v polovině prosince, dotlačily tento mladý africký stát na pokraj občanské a etnické války. Za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dinků, za Macharem zase Nuerové.

Mapa Jihosúdánské republikyMapa Jihosúdánské republiky

Podle ministra informací Michaela Makuei Leutha dosud jihosúdánská vláda nenavázala s Macharem žádný oficiální kontakt. Jak dodal, bývalý viceprezident musí nejprve ukončit povstání, aby se tak stalo. Kde se nyní Machar nachází, není jasné.

Keňský prezident Kenyatta jednal v Jubě nejprve s představiteli místního kabinetu. Poté měla následovat schůzka s prezident Kiirem. Evropská unie posílá do oblasti svého zvláštního vyslance Alexe Rondose, aby s vyjednáváním pomohl. Svého zmocněnce pro Afriku přesouvá do Juby rovněž Čína.

Koordinátor humanitárních prací OSN v Jižním Súdánu Toby Lanzer oznámil, že v uplynulých deseti dnech ztratilo v Jižním Súdánu přístřeší asi 90 tisíc lidí. Boje si podle něj vyžádaly tisíce obětí.

Nepokoje v Jižním Súdánu
Násilí v Jižním Súdánu začalo 15. prosince, když prezident Kiir obvinil Machara z pokusu o převrat. Machar tvrdí, že se Kiir rozhodl zlikvidovat své politické odpůrce. Souboje mezi oběma etnickými skupinami přerostly postupně z hlavního města Juby do ostatních částí země. Macharovi lidé minulý týden ovládli Bor, v němž žijí Dinkové, ale směřují k němu další jednotky Nuerů. Lanzer řekl, že Bor je strategické místo a že se může stát zakrátko dějištěm velmi těžkých bojů.
Macharovy jednotky mají v rukou kromě Boru také město Bentiu, což je středisko státu Jednota, kde se těží ropa. Armádní mluvčí dnes řekl, že armáda bude o Bor bojovat. „Město kontrolují Macharovi lidé, ale my se připravujeme dobýt je zpět,“ řekl.
Jižní Súdán vznikl odtržením od Súdánu v roce 2011. Nemá stabilní vládu a zůstává etnicky rozdělen.