Do vlády míří návrhy na účinnější čerpání

euro, peníze

euro, peníze Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je národním koordinátorem procesu čerpání z evropských fondů, udělalo další krok v přípravě na nové finanční období v letech 2014 až 2020. Spolu s rezorty financí a práce a sociálních věcí vypracovalo soubor opatření pro snížení bariér v právním prostředí, které upravuje využívání unijních peněz.

„Cílem těchto návrhů je snížit administrativní zátěž v procesu čerpání, sjednotit pravidla pro poskytování pomoci z fondů EU a přispět ke zvýšení právní jistoty jednotlivých aktérů při výkonu jejich činnosti,“ vysvětluje první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Materiál, který předkládá MMR vládě, pojmenovává a rozebírá 12 problematických oblastí čerpání. Na některé z těchto problémů upozorňovaly nálezy českých a evropských auditních orgánů. Text také reaguje na pět vytýkaných bodů ve fungování řídicích a kontrolních systémů, na které upozornila Česko Evropská komise, a zabývá se potřebnou elektronizací systému poskytování dotací z EU. Legislativních doporučení je šest, nelegislativních devět.

Kromě změn, které se týkají právního prostředí, MMR zvažuje i další náměty. „Klíčové bude zefektivnit kontrolu ze strany poskytovatele dotace. Do budoucna by bylo dále vhodné zavést průběžný dohled nad kroky úřadů, které dotaci rozdělují,“ dodává Braun.

Z dosavadní, zhruba rok trvající diskuze už vyplynul požadavek na snížení počtu operačních programů, jejichž velké množství se ukázalo jako komplikace pro práci kontrol a auditů. Podle nového konceptu pro příštích sedm let, který klade důraz na naplňování národní rozvojové strategie a zvýšení konkurenceschopnosti, má být příštích operačních programů výrazně méně.

Jaroslav Hanák: Není možné řešit vše jenom škrty

Evropská komise na konci července oznámila, že obnoví proplácení už uhrazených českých veřejných prostředků z Bruselu. Ze čtrnácti pozastavených programů, které financuje Evropský fond pro regionální rozvoj, dostalo zelenou osm, zbývajících šest nadále stojí. Souhlas umožnilo splnění podmínek Akčního plánu, na němž se Česko dohodlo s komisí v březnu. Uzávěrku měl na konci června.