Dohnal to má spočítané. Podle Nečase je jeho pozice neobhajitelná

František Dohnal

František Dohnal Zdroj: ctk

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal ve fukci nejspíše již dlouho nevydrží. Po dnešním rozsudku se totiž proti jeho setrvání vyjádřil i premiér Petr Nečas.

Dohnala dnes pražský soud podmíněně odsoudil na osm měsíců za to, že odmítl vydat poslancům potřebné dokumenty pro kontrolu hospodaření úřadu. Tento rozsudek však zatím není pravomocný. Pokud by ho uznal vinným i odvolací pražský městský soud, po nabytí právní moci rozsudku by jako prezident úřadu skončil a byl by nezpůsobilý také pro výkon funkce člena kolegia.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je nicméně již nyní Dohnalova pozice neobhajitelná. Sám Dohnal však jeho výrok komentovat nechtěl. Dnešní rozsudek je součástí již zhruba dvouletého sporu mezi Dohnalem a poslanci ze sněmovního kontrolního výboru, kteří se snaží hospodaření úřadu zkontrolovat.

Prezidenta NKÚ může podle zákona odvolat prezident republiky, a to na návrh sněmovny. Poslanci však mohou toto odvolání navrhnout jen ze dvou důvodů: pokud by hlava NKÚ nevykonávala svoji funkci déle než půl roku nebo na návrh Kárné komory NKÚ.

Dohnal může podle zákona skončit z celkem pěti základních důvodů. Nejen proto, že mu skončí funkční období, nebo když sám rezignuje, ale i když ho na návrh sněmovny odvolá prezident republiky, případně když ho soud pravomocně odsoudí za trestný čin. Ve funkci by skončil i v případě, pokud by ho soud částečně nebo zcela zbavil svéprávnosti.

Obvodní soud pro Prahu 7 již o jedné obžalobě na Dohnala rozhodoval. V březnu šéfa NKÚ nepravomocně osvobodil v případu, v němž ho žalobci viní z využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů. Pražský městský soud však následně rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Poslanci už také potrestali Dohnala padesátitisícovou pokutou za jeho odmítavý přístup. Dohnal se hájil tím, že jejich kontrolu neupravuje žádný právní předpis, pokutu však zaplatil.Úřad také podal letos v lednu na sněmovnu žalobu a v ní se domáhal toho, aby soud zamezil poslancům v jejich snaze. Soud však návrh na vydání příslušného předběžného opatření zamítl.

Sněmovna letos v březnu přijala usnesení, ve které uvádí, že odmítání kontroly hospodaření NKÚ ze strany jeho šéfa Dohnala a jeho žaloba na sněmovnu jí znemožňuje kontrolní činnost. Poslanci Dohnala také kritizovali za to, že prý neřeší otázku dalšího umístění sídla úřadu.

Dohnalovy kauzy

Na konci dubna 2010 policie Dohnala obvinila z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, jehož se měl dopustit užíváním údajně luxusních bytů za státní peníze. Dohnal obvinění od počátku odmítal a letos v březnu jej osvobodil Obvodní soud pro Prahu 7. V polovině června však odvolací senát Městského soudu v Praze případ vrátil k novému projednání.

V listopadu 2010 uznala kárná komora NKÚ Dohnala vinným z toho, že ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu, když v rozhovoru pro týdeník Respekt řekl, že někteří členové kolegia ovlivnění politickými stranami prosadili to, že se neuskuteční některé plánované kontroly. Kárná komise udělila Dohnalovi napomenutí; letos v květnu však Nejvyšší soud kárné řízení s Dohnalem zastavil, protože provinění bylo podle soudu promlčené.

Koncem letošního března začala Dohnala stíhat policie kvůli tomu, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Za to jej dnes Obvodní soud pro Prahu 7 nepravomocně odsoudil k podmíněnému osmiměsíčnímu trestu se zkušební dobou 18 měsíců. Kvůli tomu, že neumožnil poslaneckou kontrolu, dostal Dohnal už loni v dubnu od kontrolního výboru Poslanecké sněmovny pokutu 50 tisíc korun.

Policie v minulosti prověřovala, zda se Dohnal nedopustil zpronevěry tím, že z peněz NKÚ hradil výdaje své manželce, která ho doprovázela na služebních cestách. Případ policisté letos v dubnu odložili s tím, že Dohnal nespáchal trestný čin. Případ však předali k projednání kárné komisi NKÚ.