Dohodnuto. Nominaci na eurokomisaře získala Jourová

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Koaliční strany se shodly na kandidátce na eurokomisaře. Stala se jí ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Podle svých slov by Jourová uvítala oblast regionální politiky. ČSSD Jourovou podpořila výměnou za vyšší mzdy.

Dohodu umožnil ústupek ČSSD, která chtěla nominovat exministra financí Pavla Mertlíka. Výměnou chce prosadit navýšení peněz na sociální služby o zhruba 750 milionů korun a vyšší růst minimální mzdy. Podle ČSSD by se měla od ledna zvýšit o 700 korun na 9200 korun oproti původně plánované pětistovce. „V rámci vyjednávání jsme otevřeli dvě programová témata, která pokládáme za důležitá,“ uvedl v této souvislosti premiér Sobotka.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš prý s návrhy souhlasí. Je ale proti tomu, aby bylo součástí dohod na eurokomisařce. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka ale bude nutné zvýšení minimální mzdy projednat ještě na tripartitě.

Prezident Miloš Zeman označil Jourovou za skvělou volbu a velmi rozumné řešení. Vládu ale pokáral za to, že kandidáta vybírala dlouho. „Myslím, že se vláda mohla dohodnout daleko dříve,“ řekl prezident. Podle něj si premiér nemusel jezdit pro radu do Bruselu a jméno eurokomisaře mohlo být známo o dva až tři týdny dříve.

Nominace ženy posiluje šanci Česka na lepší portfolio

Navržením političky roste šance, že český eurokomisař povede některý z významnějších resortů v příští Evropské komisi. Její šéf Jean-Claude Juncker v ní totiž chce mít vysoké zastoupení žen. Ještě dnes bude o nominaci Jourové jednat vláda.

Fakt, že výběrem ženy si Česko říká o výraznější portfolio, potvrdil i premiér Sobotka. „Byli bychom rádi, kdyby budoucí český eurokomisař měl v komisi silnější pozici, než jak tomu bylo v minulosti,“ uvedl premiér.

Babiš: Jourová by se mohla věnovat regionálnímu rozvoji

Pokud se stane komisařkou právě Jourová, uvedl předseda ANO Andrej Babiš, vhodnou oblastí by pro ni byl regionální rozvoj, tedy evropská podoba toho, čemu se politička věnuje v české vládě.

Regionální politiku by upřednostnila i samotná Jourová. „Dávala bych přednost, kde se cítím silná, a to je regionální politika, případně institucionální vztahy a administrativa,“ uvedla Jourová. „Nebojím se ale ani dopravy či průmyslu,“ poznamenala. V unii by Jourová ráda zlepšila jméno ČR a mimo svou práci v komisi spojovala Čechy, kteří v Bruselu žijí a pracují.

Premiér Sobotka zas prohlásil, že by mělo Česko usilovat o některou z ekonomických oblastí. Dosavadní český eurokomisař Štefan Füle měl na starosti rozšíření Evropské unie.

Jourová jako náhradu navrhuje svou náměstkyni

Ve vládě chce Jourová zůstat až do podzimu, kdy by měla nová komise začít fungovat. Do té doby hodlá mimo jiné vyčerpat maximum evropských fondů či předložit vládě novelu zákona o veřejných zakázkách. Ráda by ministerský post předala své náměstkyni Kláře Dostálové, zatím ale není jasné, zda bude ANO i koalice s Dostálovou souhlasit. Jourová odejde také z pozice první místopředsedkyně hnutí ANO, řadovou členkou zřejmě zůstane.

Věra Jourová (49)
Vzdělání: vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (1991) a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2012)
Současné funkce: ministryně pro místní rozvoj (od ledna 2014), první místopředsedkyně hnutí ANO 2011 (od března 2013), členka Poslanecké sněmovny (od října 2013)
Kariéra: zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska v Třebíči (1991-1994), tajemnice a tisková mluvčí městského úřadu v Třebíči (1995-2000); pracovala v konzultační firmě DHV ČR (2000-2001), vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (2001-2003); náměstkyně ministra pro místní rozvoj (2003-2006); před loňským vstupem do Sněmovny a vlády podnikala několik let jako konzultantka, zaměřovala se na evropské fondy
Působení v politice: v letech 2003 až 2006 byla členkou ČSSD; v roce 2002 byla za ČSSD zvolena zastupitelkou Třebíče; v roce 2009 kandidovala do Evropského parlamentu za Evropskou demokratickou stranu jako nestraník, v roce 2010 kandidovala též jako nestraník do Sněmovny za KDU-ČSL; v hnutí ANO se angažuje od roku 2012 - byla hlavní manažerkou, pracovala na ekonomickém programu, loni v březnu byla zvolena první místopředsedkyní; při říjnových předčasných volbách do Sněmovny byla lídrem kandidátky hnutí ANO na Vysočině
Ostatní:
- Na MMR měla na starosti mimo jiné evropské fondy.
- Na podzim 2006 strávila měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov. Podezření z korupce se ale neprokázalo a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Soud přiznal Jourové 2,7 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené.
- V životopise Cesta z panoptika, který vyšel loni, popsala mimo jiné svoji nedokonanou sebevraždu ve vazbě nebo autonehodu, při níž zranila mladou ženu.
- Mluví anglicky, rusky a pasivně ovládá rumunštinu.
Jourová má být čtvrtým členem Evropské komise z ČR
Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel TeličkaKandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička | CTKPavel Telička (od května do listopadu 2004) - První český eurokomisař nastoupil do již fungující komise poté, co se Česká republika stala členem EU. Telička předtím vedl vyjednávání o vstupu ČR do unie a od ledna 2003 působil jako český velvyslanec při EU. Stejně jako ostatní komisaři nových zemí neměl Telička vlastní resort, ale spolupracoval s jedním z komisařů patnáctky, Davidem Byrnem, komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitele.
Vladimír ŠpidlaVladimír Špidla | ctkVladimír Špidla (od listopadu 2004 do února 2010) - Českým nominantem do komise byl původně někdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Ten se ale koncem února 2004 po několika týdnech kandidatury vzdal a vláda Vladimíra Špidly nakonec opět nominovala Teličku. Po neúspěchu ČSSD v eurovolbách v červnu 2004 rezignoval Špidla na premiérský post, jedním z posledních kroků jeho kabinetu pak bylo vyslání končícího předsedy vlády do EK. V ní měl Špidla na starosti zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti.
Štefan FüleŠtefan Füle | E15 Anna VackovaŠtefan Füle (od února 2010) - Nominace českého komisaře trvala před pěti lety mnoho měsíců, situaci komplikovalo i to, že v té době vládl úřednický kabinet Jana Fischera. Během jednání se objevila řada jmen možných komisařů. Například ČSSD prosazovala pokračování Špidlova mandátu, hovořilo se i o Janu Fischerovi, který ale nominaci odmítl. Začátkem listopadu 2009 se nakonec ODS a ČSSD, jež stály (spolu se zelenými) za vznikem Fischerovy vlády, shodly na tehdejším ministrovi pro evropské záležitosti Štefanu Fülem. Ten nyní působí jako komisař pro rozšíření a evropskou sousedskou politiku.
Věra JourováVěra JourováVěra Jourová (měla by usednout v právě se rodící Evropské komisi) - Nominaci současné ministryně pro místní rozvoj schválili představitelé koaličních stran na schůzce koaliční rady. Jourovou nominovalo předminulý týden hnutí ANO, které předtím prosazovalo Pavla Teličku, který za ně byl letos zvolen do Evropského parlamentu. Sociální demokraté původně prosazovali někdejšího ministra financí Pavla Mertlíka, lidovci zase vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského.

Igor Záruba: Mnoho povyku pro nic